Verze RS se pro model Škoda Fabia nabízela v jeho první i druhé generaci. Nyní se tato písmena opět vracejí na karosérii čtvrtého pokračování řady Fabia. Je ale už na první pohled znát, že tento nový model je dost speciální. Rozdíly jsem mohl posoudit přímo v areálu Škody Auto.

Podívat se ně můžete také v naší originální komentované fotogalerie přímo z místa světové premiéry.

1) Rozdíl ve výrobě

Zatímco roboti ve svařovně při výrobě klasické rodinné Fabie postupně přivařují k podlaze bočnice a střechy, v případě Fabie RS je to jinak: Ochranná klec se přivaří k podvozku ještě během stavby karoserie a teprve poté se k ní připevní boční panely a střecha. Hlavním cílem tohoto postupu je vyšší přesnost, lepší spojení trubek s karoserií a lepší přizpůsobení trubek karoserii.

2) Pohon všech kol

Běžná Fabia vždy měla a má pouze pohon kol přední nápravy. Oproti tomu vozy v kategorii Rally2 můžou mít poháněna všechna čtyři kola, ovšem bez jakékoliv elektronické asistence pro zlepšení trakce. U pohonu všech kol jsou povoleny pouze mechanické uzávěrky diferenciálů na přední a zadní nápravě, použití mezinápravových diferenciálů s uzávěrkou je zakázáno. Novinkou je hydraulicky ovládaná mezinápravová spojka, která přichází ke slovu při zatažení ruční brzdy. Toto řešení je v rally běžně používáno pro rychlejší nasměrování vozu do zatáčky.

Nová Fabia v Jizerských horách s výhledem na Ještěd
První test nové Fabie v Česku: Kolik "žere" na horských silnicích?

3) Ochrana bez airbagů a asistentů.

V soutěžním speciálu, u kterého je pravděpodobnost havárie samozřejmě docela vysoká, chrání posádku jen speciální rám svařený z 35,8 metrů ocelových trubek. Airbagy nelze použít v rallye sportu, jelikož senzory těchto elektronicky řízených systémů jsou příliš citlivé na obrovské přetížení, které je zaznamenáváno při ultrarychlých asfaltových rychlostních zkouškách, na šotolinových tratích nebo při skocích. Posádky chrání také speciální skořepinové sedačky, přilby a samozřejmě šestibodové bezpečnostní pásy.

Veškeré elektronické senzory, které jsou ve voze instalovány, mají pouze informativní funkci a (na rozdíl od některých v sériových vozech) nijak neovlivňují chování auta při jízdě. Posádka díky nim má tedy informace například o tlaku v brzdách nebo o stavu paliva v nádrži.

4) Klimatizace není

Součástí sériové výbavy Fabií je už řadu let také klimatizace. Závodní speciál však nic takového nemá, Čerstvý vzduch proudí nasávacím otvorem (tzv. Scoop) nad čelním sklem. Jeho úkolem je také optimalizovat proudění vzduchu ad střechou.

V sériovém vozidle je přívod vzduchu do interiéru umístěn pod čelním sklem, ale při rally se v této oblasti vozu víří množství prachu nebo vody.

5) Motor je z Octavie RS, ale jen trochu

Fabii IV také může pohánět zážehový přeplňovaný čtyřválec, ale pouze s objemem 1,5 litru. Jeho výkon dosahuje nejvýše 150 koní. V případě Fabie RS Rally 2 může pilot využít koní podstatně více. Nová pohonná jednotka vychází z motoru 2.0 TSI s integrovanými výfukovými svody. Tento motor pochází z rodiny benzínových TSI motorů EA888, které jsou mimo jiné i pod kapotou modelů RS. Nově vyvinutý čtyřválec má ve srovnání s předchozím motorem vozu FABIA Rally2 evo mimo jiné vylepšený proces spalování díky nově tvarovaným sacím a výfukovým kanálům, vylepšeným pístům, válcům, variabilnímu časování ventilů a zcela přepracovanému systému mazání.

Kromě toho je k dispozici optimalizovaný výfukový systém s novým turbodmychadlem, nový mezichladič, přepracovaný chladicí okruh s vyšším chladicím výkonem a nový softwarem pro řízení motoru. Technické předpisy kategorie Rally2 vyžadují pro motor restriktor sání o průměru 32 mm. Fabia RS Rally2 tak dosahuje výkonu přibližně 214 kW (289 k) a maximálního točivého momentu 430 Nm . To stačí na udělení nejvyšší rychlosti kolem 200 kilometrů v hodině.

6) Rychlejší řazení

V závodní Fabii musí pilot řadit. Ovšem proces změny rychlostních stupňů vypadá jinak než u civilních fabií s manuální či automatickou převodovkou. Sekvenční pětistupňová převodovka, speciálně navržená pro nasazení v rally, umožňuje jezdci měnit rychlostní stupně v řádu několika milisekund pomocí řadicí páky bez použití spojky. Fabia RS Rally2 má sice manuální spojku, ale ta se používá pouze při rozjezdu, parkování nebo pomalé jízdě.

7) Větší nádrž i spotřeba

V běžných fabiích je nádrž skrytá pohledům a nachází se v prostoru pod zadními sedačkami. V závodním speciálu je v interiéru umístěná speciální palivová nádrž podle předpisů Mezinárodní automobilové federace FIA. Nádrž, která je vyrobena z nárazuvzdorné pryže, má objem 82,5 l. Kromě toho je naplněna speciální pěnou, která zabraňuje úniku benzínu. Nádrž je ve spodní části chráněna krytem z karbonkevlarového kompozitu a absorpční vrstvou. Spotreba činí zhruba 0,6 litru na každý kilometr rychlostní zkoušky. Dá se tak říci, že je zhruba 60 litrů na sto kilometrů jízdy. V plném tempu by se na plnou nádrž ujelo jen něco málo přes 130 kilometrů.

8) Na palivo z ropy se nejezdí

Benzín používaný při FIA Mistrovství světa v rallye (WRC) v sezóně 2022 je stoprocentně udržitelný a je založen na moderních surovinách a vysoce čistých obnovitelných složkách. Skládá se z biopaliv, která se získávají z biologického odpadu, a syntetických e-paliv. Ty se vyrábějí pomocí obnovitelných zdrojů energie elektrolýzou ze „zeleného“ vodíku a CO2 získaného ze vzduchu a z průmyslových procesů. Z těchto složek se v laboratoři míchá 100% obnovitelný benzin bez fosilních složek.