Nejen Evropa zaznamenává čím dál větším oblibu elektromobilu. Letos v červnu se na celém světě zvýšily prodeje elektrických osobních vozidel o více než padesát procent při porovnání se stejným loňským měsícem.

Celkem si zákazníci koupili 913 000 aut s čistě elektrickým nebo plug-in hybridním pohonem.

Společně mají na celkovém objemu trhu tyto dvě skupiny vozidel podíl šestnáct procent, přičemž na bateriové elektromobily z toho připadá dvanáct procent. V praxi to znamená, že každé šesté auto, které se nyní prodá jako nové, je schopné ujet bez produkce místních emisí alespoň několik desítek kilometrů.

Nyní už je vysoce pravděpodobné, že v některém ze zbývajících měsíců letošního roku padne milionová hranice a celkové globální prodeje elektromobilů v roce 2022 zřejmě překonají deset milionů kusů.

ID.5 poslouží jako auto do města i na středně dlouhé výlety
Konečně hezký elektromobil od Volkswagenu: Test modelu ID.5 Pro

Nejžádanějšími produkty jsou podle aktuálního žebříčku dva vozy značky Tesla. Lepší z této dvojice je za letošní první pololetí s více než třemi sty tisíci prodanými kusy SUV Model Y. Sedanu Model 3 již „šlape na paty“ čínskýWuling Hong Guang MINI EV.

V první desítce má dále celkem pětice modelů koncern BYD z Čínské lidové republiky, který je díky tomu aktuálně největším světovým výrobcem elektrických vozidel. Jediným evropským modelem v TOP 10 je Volkswagen ID.4 na sedmé pozici.