VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na výrobce smažených brambůrků spadla klec

OSTRAVA - Hromady brambor před polorozpadlou budovou, kaluže použitého přepáleného oleje mísícího se se slupkami z brambor, škrobem a dalšími ingrediencemi, smaltované vany plné vody a brambor, špína a zápach. Tak nějak to vypadalo ještě před týdnem ve výrobně smažených brambůrků na Žižkově ulici v Ostravě-Hrušově.

23.10.2007
SDÍLEJ:

V této polorozpadlé barabizně se až donedávna vyráběly smažené brambůrkyFoto: DENÍK/Adolf Horsinka

Muž středního věku zde provozoval tuto nelegální činnost několik měsíců. Právě před týdnem však spadla na podnikatele klec. Kolem půlnoci z 16. na 17. října sem vtrhli policisté a zaměstnanci živnostenského úřadu, kteří jeho počínání několik týdnů monitorovali.

„Zjistili jsme, že provozovna nebyla označena a neměla živnostenské oprávnění. Smažené brambůrky se zde vyráběly ve velkém načerno. Byla zde zaměstnána také jedna osoba, která je evidována na úřadu práce,“ popsal velitel spádové oblasti Městské policie ve Slezské Ostravě Aleš Neuwirth s tím, že na tuto nelegální výrobnu narazili městští strážníci při jedné ze svých pochůzek.

Podivného podnikání si všimli i mnozí občané, kteří bydlí v okolí. „Chodila jsem kolem na autobus a zarazilo mě, že se z té barabizny line zápach přepáleného tuku. Všude kolem se válely odpadky, navíc se v té barabizně scházeli různí podivní chlápci. Měla jsem z nich strach, takže jsem pak chodila na zastávku různými oklikami,“ popsala obyvatelka Hrušova, jež si nepřála z pochopitelných důvodů zveřejnit své jméno.

Případem se nyní zabývá Živnostenský úřad v Ostravě, věc šetří také státní policie a hygienici. Podnikateli hrozí až milionová pokuta a další sankce. Pokud jde o nebezpečné bakterie, například o velmi obávanou listerii, ta by se podle hygieniků v brambůrkách objevit neměla. Brambůrky se totiž smaží při vysokých teplotách, takže bakterie nepřežijí.

„Větší nebezpečí pro konzumenty hrozí z přepáleného tuku, v němž se mohou vytvářet různé karcinogenní látky. Nejčastěji to bývají takzvaná polyaromata, která mohou poškodit játra a ledviny,“ řekla vedoucí odboru hygieny Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje v Ostravě Pavla Svrčinová a prozradila, že v poslední době se také zjistilo, že v těchto výrobcích je poměrně vysoký výskyt takzvaného akrylamidu. „Ten je také karcinogenní a v současné době probíhá celoevropský monitoring těchto látek ve výrobcích, jako jsou hranolky, chipsy, langoše, bramboráky a podobně,“ dodala Svrčinová.

23.10.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Kraj zkontroluje opravovanou silnici mezi Raduní a Komárovem

Na snímku daruje plazmu David Janovský z Opavy.

Plazmu ve Slezské nemocnici odebírají nové přístroje

Tento týden představíme prvňáčky ZŠ Edvarda Beneše a ZŠ a Praktické školy Opava

Spolu se začátkem nového školního roku odstartoval ojedinělý projekt Deníku, který má ambice stát se stejně oblíbeným a úspěšným, jako jsou například Miminka - pravidelné série fotografií novorozeňat z českých porodnic.

Komentář šéfredaktora Deníku: Kdo zastaví ANO?

S jídlem roste chuť! Loni ovládli hejtmanství, letos dolní komoru Parlamentu ČR a v příštím roce může bez větších problémů hnutí ANO zaútočit i na třetí triumf v komunálních volbách. A to i v Moravskoslezském kraji, který býval dlouhou dobu baštou ČSSD.

DOTYK.CZ

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

/ GALERIE, VIDEO / Tvůrci internetových memů nespí a povolební situaci v Česku pochopitelně nenechali bez povšimnutí. Pozornost si získaly zejména čtyři momenty: vděk Andreje Babiše vyjádřený tvůrci jeho kampaně Marku Prchalovi, prohra Matěje Stropnického v čele Zelených, poměrně vysoký zisk SPD Tomia Okamury - a "nesmrtelný" poslanec Marek Benda.

Souhrn fotbalového víkendu

/VÝSLEDKY/ Přinášíme vám výsledkový servis víkendových fotbalových zápasů na Opavsku a Hlučínsku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT