Řeč je o dvou pojízdných kočovných včelínech. Ty našel jejich majitel v žalostném stavu.

„Včelařím už osmatřicet let. Za totalitního režimu se mi nic takového nestalo. Až teď. Když jsem tady přišel bylo to všechno úplně rozlámané,“ říká rozhořčeně Jaroslav Ivanco. „Zničili mi veškeré včelařské potřeby,“ dodává. Pachatelé nepohrdli ani čtyři sta dvaceti kily cukru, které v maringotkách našli. Vysypali jimi cestičku k bunkru.

„Určitě to byli žáci ze Základní školy v Kateřinkách, kteří se u blízkého bunkru scházejí,“ říká Jaroslav Ivanco a dodává: „To, co před bunkrem nespálili, to rozšlapali.“ Po tomto zážitku Jaroslav Ivanco ztratil chuť v čemkoli pokračovat. „Opravovat už to nebudu, možná, kdyby měl o to zájem nějaký začínající včelař, tak bych mu to odprodal za zbytkovou cenu,“ míní včelař. Jak říká, kdyby to opravil, tak to bude zase za chvíli zničené. Svou pozornost teď bude věnovat poslednímu včelínu. Ten má v Hněvošicích.

Případ nyní šetří opavská policie. „Byly zahájeny úkony trestního řízení ve věci krádeže a poškozování cizí věci,“ informoval opavský policejní mluvčí René Černohorský s tím, že celková škoda na včelařských potřebách a zařízení se vyšplhala na 77 600.