1. Skalní hrad Adršpach

V Adršpašsko-teplických skalách na Starozámeckém vrchu stojí pozůstatky skalního hradu Adršpach, který byl postaven v polovině třináctého století. Do současnosti se toho však moc nedochovalo. Stále jsou patrné části hradeb, zdiva obytných budov, pozůstatky studny a v prostoru před zříceninou stojí zbytky dvojitého valu a příkopu.

2. Důl Bohumír

Pokud vás fascinuje podzemí a rádi byste se dozvěděli více o práci horníků, měli byste navštívit důl Bohumír v Jívce. Více než padesát let již není v provozu a horníky tam nahradili turisté. Podzemní trasa měří více než čtyři sta metrů a na jejím konci návštěvníky čeká hornická zkouška, která spočívá ve výstupu větrací šachtou. Při vstupu dostanete přilbu, čelovku a plášť, což umocní celkový zážitek.

Slezskoostravský hrad
Na kole po stopách horníků: Trasa z Landeku do Bezručova srubu vás překvapí

3. Rozhledna na Čápu

Nejvyšším vrcholem Adršpašsko-teplických skal je pískovcový vrch Čáp, na kterém stojí stejnojmenná rozhledna. Tyčí se do výšky třinácti metrů a nahoru vede točivé schodiště se čtyřiačtyřiceti schody. Vstup je tam zdarma. Ze zastřešeného druhého patra lze spatřit Adršpašsko-teplické skály, Broumovské stěny či Javoří hory. Za dobré viditelnosti také Krkonoše.

4. Zámeček Bischofstein

Barokní stavba leží na východ od adršpašsko-teplických skal. Pobýval v něm spisovatel Alois Jirásek, který si zámeček oblíbil natolik, že do něj zasadil děj románů Skály a Skaláci. V současnosti Bischofstein funguje jako hotel a restaurace. V jeho okolí jsou díky Jiráskovým skalám dobré podmínky pro horolezectví, pěší i cyklo turistiku. Kousek odtud stále stojí zřícenina hradu Skály, dříve nazývaného Kočičí hrad, a Černé jezírko.

Broumovsko, tipy na ubytováníZdroj: Deník/ Markéta Evjáková

5. Javoří hory

Jejich hřeben je dlouhý sedmnáct kilomet rů a tvoří přirozenou hranici s Polskem. Nabízí krásný výhled do české i polské krajiny. Na cestě směrem k Rožmitálu se nachází Třípanský kámen, což je hraniční mezník mezi Čechami, Slezskem a Kladskem z osmnáctého století. Nejvyšším vrcholem Javořických hor je Ruprechtický Špičák, kde je vybudována i rozhledna. Za návštěvu stojí i malebné vesničky jako Heřmánkovice či Šonov, které sídlí pod horami a vynikají lidovou architekturou.

6. Broumovský klášter

V jeho komplexu naleznete krásnou klášterní zahradu a knihovnu, ve které je uloženo sedmnáct tisíc svazků, nebo gymnázium, kde studovali například Bohuslav Balbín či Alois Jirásek. Také kostel svatého Vojtěcha, ve kterém na konci dvacátého století našli skrytou kopii Turínského plátna a o kterém se traduje, že do něj krátce po ukřižování bylo zahaleno tělo Ježíše Krista. Po celém světě se nachází kolem čtyřiceti podobných kopií, ta broumovská je však jediná ve střední Evropě. Ve sklepeních je uloženo čtyřiatřicet mumií, z nichž nejstarší je ze sedmnáctého století.

Prakticky na hranici Moravy a Dolního Rakouska se nachází malebné městečko Hardegg. Už jen jeho centrum je dost velké lákadlo, ale jeho nejzajímavější části jsou hrad Hardegg a barokní zámek Riegersburg.
Krásy Podyjí: v jednom z národních parku na Moravě pili víno už staří Římané

7. Broumovské stěny

Skalní města, kamenné věže, hluboké rokle. To vše je k vidění v Broumovských stěnách, které se tyčí mezi Policí nad Metují a Broumovem. Turisté si je oblíbili kvůli zajímavým skalním útvarům, dechberoucím vyhlídkám a panenské přírodě. Unikátním místem jsou Slavěnské hřiby, které jsou k vidění v lese nad obcí Slavný. Po výstupu od Broumova vás na hoře překvapí letohrádek Hvězda.

8. Hronov

Město ležící nedaleko polských hranic se proslavilo jako rodiště spisovatele Aloise Jiráska. To je také důvod, proč se většina hronských památek točí právě kolem tohoto českého literáta. Najdete tam Jiráskovo divadlo, jeho rodný dům i hrob. Na návrší stojí kostel Všech Svatých se zvonicí. Na břehu Metuje se rozkládá park, v němž vyvěrají minerální prameny Hronovka a Regnerka.

Mám rád jídlo a gastronomii

TIP NA MÍSTNÍ SPECIALITU
Restauraci Švejk lze najít v Meziměstí. Soustředí se na staročeskou kuchyni a tamější kuchaři vaří výhradně z čerstvých surovin. Pokud tedy neholdujete umělým dochucovadlům a polotovarům, víte, kam zamířit. Můžete si tu užít atmosféru rakousko-uherské monarchie. Restaurace je totiž zařízena v duchu svého názvu. Obrazy ve švejkovském duchu a jeho nesmrtelné hlášky tam najdete na každém kroku. www.walzel.cz

TIP PRO GURMÁNY
Kovářova kobyla je malá venkovská hospůdka pro nespěchající. Upřednostňují tu kvalitu před kvantitou, velkovyvařovnu tedy nečekejte. Pokud rádi pozorujete kuchařské umění nebo vás zajímá, jak se připravuje váš pokrm, zajisté oceníte otevřenou kuchyni. Z etických a ekologických důvodů nepracují s masem z velkochovů, vše je od místních farmářů. Ani stolování v podobě pikniku není problém, deku vám rádi zapůjčí. www.apartmanykovarna.cz

Roháče jsou jeden z geomorfologických okrsků Západních Tater na Slovensku a částečně i v Polsku.
Nejstrmější výstupy v Česku a na Slovensku: místa, kde je kvalitní obuv nutná

NA KAFÍČKO A ZÁKUSEK
Kavárna Café Dientzenhofer zve nejen návštěvníky Broumovského kláštera k posezení v příjemném a klidném prostředí. Pokud si chcete návštěvu zpříjemnit něčím sladkým nebo doplnit energii dobrou kávou, navštivte kavárnu přímo v areálu dominanty Broumova. Jejich kávu nemůžete ochutnat nikde jinde. V trutnovské pražírně si totiž nechávají pražit speciální kávovou směs, která je určena pouze pro tuto klášterní kavárnu. www.klasterbroumov.cz

KAM NA DOBRÉ PIVO
Broumovský pivovar ctí tradici a zachovává všechny klasické výrobní postupy. Vaří piva, která jsou prodávána pod značkou Olivětínský Opat, Benediktin nebo Rotter. V jeho nabídce jsou piva světlá, polotmavá i tmavá, a dále pivní speciály, které se obměňují. Kromě standardních filtrovaných piv mají také jedinečnou řadu piv nefiltrovaných. Pokud neholdujete hořké chuti, nabízejí ochucená piva. Pro své návštěvníky pořádají prohlídky pivovaru s degustací. www.pivovarbroumov.cz

Broumovsko, tip reportéraZdroj: Deník/ Markéta Evjáková

Mám rád klid a pohodu

TIP NA WELLNESS
Pokud je vaším vroucným přáním odpočinout si a na chvíli utéct od každodenních starostí, můžete navštívit wellness v hotelu Veba. Centrum zahrnuje vodní svět s vířivkou a pětadvaceti metrový přelivový bazén. Jestli se chcete pořádně prohřát a vypotit toxiny z těla, navštivte finskou nebo parní saunu a tento očistný proces zakončete ledovou sprchou.

TIP NA VYHLÍDKU
Pěší okruh v Adršpašských skalách je dlouhý šest kilometrů a není fyzicky náročný. Základní okruh lemuje zelená turistická značka, která začíná u centrálního parkoviště v Adršpachu. Na rozcestí U Trpaslíka se odpojíte od základního okruhu a půjdete po žluté značce, po které dorazíte k Malému a Velkému adršpašskému vodopádu. Kousek odtud začnete po schodech stoupat k Adršpašskému jezírku, po němž si uděláte vyjížďku na lodičkách. Na druhém břehu navážete na žlutou značku a vrátíte se zpět na rozcestí U Trpaslíka. Pokračujte po zelené barvě kolem skalních útvarů Milenci či Starosta a Starostová.

TIP U VODY
Koupaliště v Teplicích nad Metují funguje v přírodním režimu. Vodu tam čistí přes pískové filtry, nepoužívají tedy žádnou bazénovou chemii. Nejoblíbenější tamější atrakcí je skokanský můstek. Pro děti jsou k dispozici kolotoče a houpačky. Zájemci si také mohou zapůjčit lehátka a slunečník. Vstupné je symbolické a pohybuje se kolem dvaceti korun.

KAROLÍNA LUNDOVÁ, ONDŘEJ MAREČEK