Deník na cestáchZdroj: Deník1. Vodní nádrž Lipno

Jezero s největší vodní plochou v České republice je také nazýváno jihočeským mořem. Je významnou lokalitou pro rekreační pobyty u vody, sportování a v neposlední řadě zdrojem elektrické energie díky vodní elektrárně Lipno. Nádrž leží na řece Vltavě a jeho délka je 44 kilometrů. I když má největší rozlohu, se svojí průměrnou hloubkou šest a půl metru je poměrně mělká. Na nádrži Lipno jsou celkem tři stálé ostrovy. Známý je Králičí ostrov, který se stal díky chovu králíků a morčat turistickou atrakcí.

2. Stezka korunami stromů

První stezka svého druhu v České republice je v provozu od roku 2012. Její celková délka je téměř sedm set metrů a sahá do výšky čtyřiadvacet metrů. Trasa je zakončena čtyřicetimetrovou vyhlídkovou věží, která má také bezbariérový přístup. Součástí stezky jsou naučné prvky, které rozšíří vědomosti v oblasti přírody, její ochrany a funkce lesa.

Rotunda sv. Jiří a svatého Vojtěcha na hoře Říp. Najdete ji mezi obcemi Mnetěš a Krabčice nedaleko Roudnice nad Labem
Proč na dovolenou v Česku? Domluvíme se a je to blízko

3. Vítkův hrádek

Nejvýše položený hrad v Čechách s největší dochovanou obytnou věží se tyčí v nadmořské výšce 1053 metrů. Byl postaven v polovině třináctého století a sloužil jako správní středisko a strážný hrad obchodní stezky z Rakous do Čech. Zajímavostí je, že v roce 1394 byl na hrádku vězněn Václav IV., syn Karla IV. V dnešní době návštěvníkům nabízí výhledy na Šumavu, Lipno, Novohradské hory a za příznivého počasí také na Alpy v Rakousku. Také zde probíhá řada kulturních akcí.

4. Čertova stěna

Národní přírodní rezervace Čertova stěna a Luč leží na obou strmých balvanitých svazích Vltavy. Pověst vypráví, že Čertova stěna je dílem ďábla. Kamenné hráze měly zatarasit tok řeky Vltavy a následně měla zadržená voda zničit nově postavený vyšebrodský klášter. Ďábel však hráz nestihl přes noc dokončit a jeho plán nevyšel. Zbyla po něm jen hromada balvanů po obou stranách Vltavy. Zmiňovaný klášter byl zachráněn a stojí dodnes.

Lipno, tipy na ubytováníZdroj: Deník/ Markéta Evjáková

5. Frymburk

Městys leží na poloostrově na levém břehu vodní nádrže Lipno. Nachází se tam několik pláží a přístaviště s přívozem. Zájemci o pěší turistiku a cyklistiku si zde přijdou na své, stejně tak vyznavači vodních sportů. Lidé, kteří rádi poznávají historii, mohou navštívit frymburské pamětihodnosti. Za zmínku stojí gotický kostel svatého Bartoloměje, morový sloup, pranýř či umělý potok, který v minulosti sloužil k máchání prádla.

6. Schwarzenberský plavební kanál

Vodní kanál na Šumavě spojuje jeden z přítoků Vltavy, rakouskou řeku Große Mühl, a přítok Dunaje, čímž propojuje úmoří Severního a Černého moře. Byl vybudován především pro převážení dříví. Kanál se táhne padesát dva kilometrů. K zadržení vody a jejímu následnému řízenému upouštění do kanálu slouží Plešné jezero. Podél toku vede naučná stezka Schwarzenberský plavební kanál, která vede od Jeleních vrchů.

Cílem cyklovýletu je hrad Bouzov
Z olomoucké pevnosti až na hrad Bouzov. Poznejte na kole krásy Hané

7. Zaniklá obec Zadní Zvonková

Rozlehlá ves Zadní Zvonková byla po odsunu Němců odsouzena k zániku. Její poloha u hranic s Rakouskem se jí stala téměř osudnou. Přímo obcí procházela železná opona. Do konce dvacátého století tam zbyly pouze zchátralý kostel svatého Jana Nepomuckého z konce osmnáctého století, fara a dům, který v současné době funguje jako penzion. Vše ostatní bylo srovnáno se zemí. Začátkem 21. století byl kostel opraven a znovu vysvěcen. V dnešní době je Zadní Zvonková významnou turistickou destinací pro cyklisty a také přitažlivým cílem na rakouské straně.

Mám rád jídlo a gastronomii

TIP NA MÍSTNÍ SPECIALITU
Dominantou Lipna je bezesporu jezero. Co může být tedy více autentické než najíst se na jeho břehu. Restaurace Marina nabízí pocit jako u moře. Je totiž orientovaná přímo u přístavu jachet. Nabízí speciality v podobě grilovaných sladkovodních i mořských ryb. V průběhu léta pořádají také grilování na terase, které je doprovázeno živou hudbou. www.restaurace-marina.cz.

TIP PRO GURMÁNY
Restaurace Amenity s velkou venkovní terasou a výhledem na Lipno, která nabízí speciality lokální i mezinárodní kuchyně. Také polední menu, které je vždy laděno podle ročního období, aby tak dosáhli čerstvosti a sezonnosti surovin od místních dodavatelů. www.lipno.amenity.cz.

NĚCO Z RYBNÍKA
Rybí restaurace ve vesnici Hůrka nabízí speciality z čerstvých ryb z místních rybníků a potoků. Díky křišťálově čisté vodě tekoucí ze šumavských potoků si zákazníci pochutnají na výborném pstruhu, candátu, sumci či štice. Dělají také domácí rybí paštiky nebo uzené ryby. www.ubytovani-lipno-1.cz.

DOBRÉ PIVO
V minipivovaru ve Vyšším Brodě si na své přijdou milovníci piva i dobrého jídla. V místním pivovaru vaří pivo značky Jakub. Jeho název má připomínat jednoho z prvních klášterních sládků a značí důraz na tradici. Vaří piva světla i tmavá, spíše silnějšího rázu. V areálu pivovaru je také restaurace, kde si návštěvník může dát něco dobrého k snědku. www.atlaspiv.cz.

Lipno, tip od reportérkyZdroj: Deník/ Markéta Evjáková

Mám rád klid a pohodu

SKVĚLÝ WELLNESS
Vyznavači klidu a pohody mohou navštívit wellness ve Frymburku, kde na ně čekají různé druhy masáží, zkrášlovací procedury, solná jeskyně či saunový svět. Ve zmíněné solné jeskyni je zážitek doplněn o simulaci podmořského života ve 3D projekci, která umocňuje pocit, že se člověk právě nachází u moře. Vybrané druhy solí obsahují prvky prospěšné pro lidský organismus a pomáhají například při astmatu, alergiích či lupénce.

Úzkorozchodnou železnicí se lidé svezou z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice.
Tajuplná Česká Kanada: nabízí loupežnické lesy i zadek ďábla

TIP NA VYHLÍDKU
V Horní Plané na břehu lipenské vodní nádrže se nachází malá, ale pěkná rozhledna. Mohou na ni tedy i lidé se strachem z výšek či lidé, jejichž pohybové schopnosti jsou omezeny. Dřevěná stavba je vysoká jen devět metrů a spíše připomíná myslivecký posed. Jedinec, který vystoupá 21 schodů na vyhlídkovou plošinu, se vyskytne v nadmořské výšce osm set metrů a naskytnou se mu výhledy na krásnou okolní zeleň.

TIP U VODY
Pláž v Horní Plané je rozlehlá písečná plocha na poloostrově lipenského jezera. Řadí se mezi nejlépe vybavené a hodnocené pláže na Lipně. Odpočinek na samotné pláži či ochlazení v blízkém jezeře návštěvníkům zpříjemňuje výhled na hraniční hřebeny na druhém břehu. Při touze zkusit něco nového či zkrátit si dlouhou chvíli poslouží půjčovna sportovního vybavení. Součástí jsou také tenisové kurty, hřiště na plážový volejbal či minigolf.