Z protokolů publikovaných na profilu zadavatele města Stronie Slaskie vyplývá, že se výběrového řízení na stavbu účastnilo osm firem. Nejvýhodnější nabídku podala firma Ogólnobudowiana Marcin Skoczen z Wroclawi. Stavbu se zavázala provést za třináct milionů zlotých, což odpovídá 77 milionům korun.

Proti výstavbě se letos v červnu postavilo několik českých ekologických organizací. Žádaly pozastavení rozhodnutí o přidělení evropské dotace a neumožnění zahájení prací. Tvrdily, že by vzhledem k existenci hojně navštěvovaného střediska v Dolní Moravě po stavbě rozhledny výrazně narostla návštěvnost i Sněžníku a hřebenové trasy.

Jiří Zimola (v popředí) a Roman Kořistka v horském průsmyku Passo della Spluga.
Tečka za další výpravou. Dobrodruzi na jawách mají pro letošek splněno

Velké zvýšení návštěvnosti ostatně zaznamenalo už v letošním roce měření Agentury ochrany přírody a krajiny. V červenci bylo na na stezce u pramenu Moravy zaznamenáno 15 384 průchodů. To je ve srovnání s loňským rokem nárůst o 78 procent. „Vybudování cesty by znamenalo jak rozsáhlý územní zábor nenahraditelných vrcholových biotopů, tak potenciální riziko tlaku na další výstavbu ‚salámovou metodou‘,“ stálo v dopise ekologických organizací.

Proti výstavbě věže se v komentářích pod fotografiemi na sociálních sítích vyslovila řada diskutujících. „Je to tragédie. Pohled na devastaci vrcholu Sněžníků je šokující. Tím, spíše, že je to jedinečná zóna vysokohorské vegetace a vše se děje na hranici přírodní rezervace Kladský Sněžník,“ napsal například diskutující Pribislav Lawenda.

Jiný uživatel nicméně míní, že většina lidí, kteří stavbu na sociálních sítích kritizují, si s ní po dokončení udělá selfie.

Zastánci stavby

Mezi veřejností jsou i zastánci stavby. Argumentují například, že může posloužit jako nouzová útulna při nepřízni počasí a zachránit tak některému z turistů život.

Pro stavbu stanovily české i polské orgány ochrany přírody řadu podmínek. Například regionální ředitelství ochrany přírody ve Wroclawi mimo jiné uložilo, že zábor půdy na vrcholu musí být minimální, místa, kde jsou odstaveny stavební stroje, musí být zajištěny dvěma vrstvami silné folie proti úniku provozních kapalin.

Nečekaný nástup turistů, kteří doslova zaplavili Prachovské skály, musel před příjezdem k Turistické chatě korigovat strážce skal Miloš Zeman. Takový nápor zde nepamatuje
Prachovské skály trpí neukázněností turistů. Zůstává po nich spoušť

Beton pro stavbu základu věže má na místo přepravovat vrtulník. Ten by měl zajistit i odvoz exkrementů z mobilní toalety pro zaměstnance stavby. Před zahájením stavby měl místo prozkoumat botanik.

Třiatřicet metrů vysoká rozhledna vyrůstá na místě historické věže, která byla zbourána v roce 1973. Zhruba do jedné třetiny bude konstrukci tvořit beton obložený kamenem, vrchní část včetně vyhlídkové plošiny bude opláštěna laminátovým sklem. Kvůli vzhledu a tvaru věži někteří místní přezdívají mixér.

Stavba má být co nejjednodušší. Její součástí nemá být restaurace ani toalety. Pro tyto účely i nadále poslouží chata na polském úbočí Sněžníku.