„Lanovka je součástí Pražské integrované dopravy a zpřístupňuje lidem rozsáhlý parkový areál. Vycházky do přírody nejsou zakázány, naopak doporučovány,“ vysvětlil vedoucí oddělení komunikace DPP Daniel Šabík.

Lanovka stojí od 2. října kvůli pravidelné údržbě. Během ní dochází k čištění navíjecí komory, trati, stanice, vozů nebo opravě kamerového systému. Údržba se koná pravidelně dvakrát ročně. Je zkontrolováno osvětlení, uklizena trať, stanice a vozy a opraven kamerový systém. Údržba lanovky se koná dvakrát ročně. Během zimy přepraví měsíčně 120 tisíc lidí.

Ať už jste léto prožili u vody na lehátku, nebo prací na zahrádce, právě teď nastal čas vzít do rukou trekové hole a vyrazit na horskou túru.
Podzim je na výlet do hor jako stvořený. Nesmí se však podcenit výbava

České dráhy naopak přerušily do odvolání provoz kabinové lanovky na Ještěd. „Jedná se o rekreační dopravní prostředek, který primárně nezajišťuje dopravu osob do zaměstnání. Vzhledem k současné epidemické situaci evidujeme také výrazný pokles poptávky. Odstávku využijeme i k plánované pravidelné revizi a údržbě lanové dráhy,“ řekla mluvčí Českých drah Gabriela Novotná. Pravidelná revize začne v listopadu, dříve ji není možné začít, některé díly se ještě vyrábějí.

Podle mluvčího ministerstva dopravy Františka Jemelky mohou lanovky za současných pravidel fungovat. „Lanovky jsou ze své podstaty a funkce veřejnou hromadnou dopravou. Tudíž mohou za současných pravidel fungovat,“ uvedl Jemelka.