Například v Havířově se spíše jedná o jednotlivce. „Vesměs se jedná o jedince, kteří se jdou nechat testovat po jednom, po dvou učitelích. Pak jsou školy, kde zájem vůbec není a naopak máme dvě školy, kde se šla otestovat třetina pedagogů. Naštěstí pro žáky a pedagogický sbor tam byly výsledky negativní,“ řekla před pár dny náměstkyně primátora Jana Feberová.

„Máme otestovánu více než třetinu zaměstnanců,“ uvedla Blažena Bajerová, ředitelka ZŠ Kpt. Jasioka v Havířově, která má 12 učitelů a osm asistentů pedagoga.

Antigenní testy na Covid-19. Ilustrační foto.
Antigenní testy v MS kraji? Kapacity některých odběrových míst jsou už plné

Ze sedmi orlovských základních škol, kde učí dohromady 243 pedagogů, projevilo k 10. prosinci zájem o testování 16 z nich, tedy necelých sedm procent. Ze 79 pedagogů mateřských škol projevilo zájem o testování pět.

V Českém Těšíně, kde je pět základních škol, se přihlásilo k dobrovolnému testování 30 učitelů.

Snad kdyby se testovalo přímo ve škole…

A podobný (ne)zájem je i jinde. Například v Bohumíně z 227 pedagogických pracovníků (šest ZŠ včetně mateřinek), se chce nechat dobrovolně otestovat 20 lidí. „Nejčastější důvod, proč testy podstupovat nechtějí, je prý nefungující systém testování a také delší vzdálenost do testovacích míst.

„Domníváme se, že kdyby testování pedagogů probíhalo přímo ve škole, byl by jejich zájem pravděpodobně vyšší. Ředitelé nedokáží posoudit, zda by byl zájem větší, kdyby bylo odběrové místo i v Orlové,“ uvedla mluvčí radnice Andrea Vargová.

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.
Zastavte šíření viru! Hejtman Moravskoslezského kraje vyzval občany k testování

A řady nevybočuje ani Karviná. „Zájem pedagogů ze základních a mateřských škol v našem městě je malý. Z každé školy tak dva, maximálně tři učitelé,“ uvedl mluvčí karvinského magistrátu Lukáš Hudeček.

Dodal, že někteří pedagogové už na testech byli z vlastní iniciativy, aby chránili své starší příbuzné, s nimž jsou v pravidelném kontaktu.