Bohužel, stal se mi úraz, při sparingovem boxu jsem si utrhnul biceps na levé ruce. Následovala operace, mnozí mi říkali, že páka pro mě skončila. Ale to bych nebyl já, abych to nějak neobešel. Dnes už to můžu prozradit, 14 dní po operaci jsem sundal dlahu a šel jsem trénovat. Je to neuvěřitelné, ale jak jsem ruku namáhal, tak obranyschopnost těla způsobila zesílení šlach, vazů a ruka byla do dvou let silnější než předtím. Dneska se už s úsměvem můžu pochlubit 3. místem z mistrovství světa na levou ruku. V té době jsem soutěžil pod již neexistujícím klubem AWK Valašsko.

Pořád to ve mě hlodalo, měl jsme sen mít vlastní klub a hájit novojičínské barvy na soutěžích. Stálo mě to spoustu úsilí - založit klub není opravdu jednoduchá věc. Přišla chvíle, kdy jsem kontaktoval předsedu tělovýchovné jednoty pana Jiřího Hrachovce, který mi pomohl založit už dnes velmi známý klub Armwrestling TJ Nový Jičín.

Začali jsme jezdit po celé republice a soutěžili pod hlavičkou České asociace armwrestlingu. Naše výkony se postupem času zvyšovaly, začali jsme získávat tituly z Mistrovství ČR a také ze zahraničí. Vždy jsem měl štěstí na dobrou partu lidí, bez kterých by tyhle úspěchy nebyly. Klíčem k úspěchu bylo hlavně to, že jsme to všichni dělali srdcem. Ze začátku, když ještě nebyly finance, prostředky, nářadí, tak jsme vždy společně táhli za jeden provaz a poradili si.

Dnes novojičínský pákařský klub patří mezi nejlepší kluby v republice. Každoročně pořádáme v Novem Jičíně extraligovou soutěž Novojičínská Tlapa, na kterou se sjíždějí nejlepší borci z celé ČR a ze Slovenska. Letos jsme v Novém Jičíně pořádali juniorskou mezinárodní soutěž Visegrad, na níž se účastnily 4 státy s Višegradské čtyřky.

Rok 2019 byl velmi úspěšný, dva z našeho klubu se nominovali na mistrovství Evropy a světa. Junior Adam Číp, získal dvě bronzové medaile a já šesté místo z Evropy a bronzovou medaili z mistrovství světa. Také musím vyzdvihnout ocenění které získal náš junior Adam Číp, a to sportovec roku v kategorii fanoušků v celém okrese Nový Jičín.

Neodpustil bych si, kdybych nepoděkoval městu Nový Jičín, které nám částečně pomáhá finančně provozovat tento sport. Osobně musím vyzdvihnout i obec Šenov u Nového Jičína, které jsem občanem, a to za to, že mi také pomáhají finančními prostředky na přípravu velkých soutěží.

Rok 2020… co k tomu dodat nikdo neví co bude, mistrovství Evropy už nám zrušili a MS má být v září v Gruzii, což je zatím otevřené. Letos na pozvání české asociace přijede nejvyšší světový rozhodčí David Sheed, u kterého se budou i někteří z našeho klubu pokoušet o získání certifikátu pro mezinárodního rozhodčího.

Na závěr bych chtěl všem sportovcům a fanouškům popřát pevné zdraví v této kritické době. Jsem hodně hrdý na náš český národ jak jsme se semkli. To jsem zažil jen jednou v životě, když bylo NAGANO.

Toto dokážeme jen my Češi!!! Děkuji.

Jaromír Bělunek (předseda a trenér klubu Armwrestling TJ Nový Jičín)