Dnes je to jen několik dní, kdy Dny otevřených zahrad 12. a 13. června lákaly návštěvníky napříč republikou na divadlo tvarů, barev a vůní a inspirovaly třeba některé z nich k založení či přetvoření té jejich vlastní.

Většina však využila těchto dnů jednoduše k relaxaci a pohybu na čerstvém vzduchu a možnost obdivovat a přiučit se z díla zahradníků a zahradních architektů bylo jen bonusem k příjemně strávené sobotě či neděli.

Oficiální promo fotky herců z pohádky Když draka bolí hlava v interiérech a exteriérech karvinského zámku.
Filmovým místem je i Karviná. Točila se tu pohádka o dráčkovi a velké lásce

Opadavá japonská azalka.Opadavá japonská azalka.Zdroj: Karel MachylOmezené cestování, zavřená divadla i restaurace, absence kulturních akcí v minulých měsících to vše více propojilo obyvatele měst i vesnic s přírodou, kterou jsou obklopeni, začali jinak přemýšlet, uvažovat, vážit si kousku zeleně, kterou mají kolem svého domu nebo zahradní chatky, stromů v parku, který je na dosah.

Třeba se mýlím, ale domnívám se, že si lidé více začali vážit přírody kolem sebe a je určitě dobře, když k tomu vedou i své děti.

V nově startujícím seriálu věnovaném zahradám, parkům a arboretům se pokusím opět prostřednictvím fotografií ukázat něco málo z řemesla a vlastně i umění, kterému mnozí propadli a stalo se jejich celoživotním koníčkem nebo dokonce profesí.

Selata na statku Zoo Ostrava.
Mláďata plemena mangalica prasete domácího rozveselily ostravskou zoo

Mohl by to být nekonečný seriál, protože tak, jak se mění příroda s každým ročním obdobím, mění se i přístupy člověka k ní a i pojetí zahradní architektury reflektuje dobu, kterou zrovna žijeme.

Jistě znáte velkolepé zahradní úpravy mnohahektarových ploch, většina z nás je však prostorově i finančně limitována. Přesto, jak uvidíte, to není překážkou a velká i malá zahrada může být místem odpočinku pro tělo i duši.

Celý příběh si dovolím začít v té naší, kterou podobně, jako vzpomínaný spisovatel v úvodu roky stále budujeme a přetváříme. Je to proces nekonečný, o to však krásnější.

Kravařský zámecký park.
Dva v jednom. Očkování v Kravařích zpestří procházka zámeckým parkem

V několika dalších pokračováních pak nahlédneme do jiných zahrad, arboret, parků a míst, které nám jsou příkladem a inspirací.

Karel Machyl