Ždánický les v okolí Bošovic, Ždánice a Bučovice mají své kouzlo, které je ještě umocněno skutečností, že se zde kdysi na koních proháněli středověcí loupeživí rytíři. Pro Ždánický les jsou charakteristické hluboké listnaté lesy jako karpatská dubohabřina, bučiny, smrky a břízy. Jeho nejvyšším vrcholem je tak zvaný U Slepice 437m n.m.

Kolem něj je řada památníků a pomníků, připomínka bojů za 2. světové války. Jsou zde i pozůstatky bývalé armády ČSLA. Chátrající opuštěná vojenská základna 1961 - 1990 4. protiletadlového raketového oddílu s velením v Koběřicích. Zůstala zde zdevastovaná kasárna, autopark s garážemi a za velkou betonovou zdí palebné postavení raket.

Přírodní rezervace Svinec za Novým Jičínem skýtá spoustu květných ohrožených druhů. Kromě toho jsou zde nádherná zákoutí.
Kam na výlet? Putování za orchidejemi vás zavede až za Nový Jičín

Ždánický les je taky známý svou zaniklou osadou Konůvky. Vesnice pravděpodobně vznikla v době vrcholného středověku v souvislosti s německou kolonizací ve 13. století. Tehdy býval Ždánický méně rozlehlý než dnes. Zatímco Konůvky obklopuje kolem dokola les, před staletími bývaly místo smrků a statných buků políčka, sady i vinohrady.

První zmínka o vesnici je z roku 1365 a pravděpodobně zanikla někdy v období husitských válek v letech 1419 - 1436. Lidé ve vesnici, která měla na délku cca 1 km, se věnovali kromě zemědělství řemeslné výrobě, vinařství a taky obchodu. Vedly zde obchodní stezky. Traduje se,že obyvatelé Konůvek spolupracovali s lupiči, kteří se potloukali v místním lese. Farář z vesnice měl údajně nosit jídlo členům loupeživého Janáčova tovaryšstva.

Barokní hřbitov Střilky poblíž Uherského Hradiště.
Kam na výlet? Trochu temnější procházka po Barokním hřbitově Střilky vás ohromí

V letech 1960 - 1978 zde prováděli archeologové pod vedením p. Dagmar Šaurové archeologický výzkum. Pod nánosem zeminy a zarůstající vegetací bylo objeveno 33 domů, tvrz, kostelík se hřbitovem a větrný mlýn. Dnes už jsou patrné pouze základy kostelíka, několik domů a vyvýšenina tvrze s chlebovou pecí. Jsou zde umístěny informační panely a k vesnici se dá dojít po kupecké stezce Těšakny, dnes už vyasfaltované.

Petr Parák

Máte tip na výlet, který byste rádi doporučili i dalším lidem? A krásné fotky k tomu? Pošlete je na e-mail: tipy.morava@denik.cz. My vše posuneme dál k našim čtenářům na našem webu v rubrice Čtenář reportér i v tištěné podobě Deníku!

Obec Lačnov nabízí historii, šafrán a krásné pískovcové skály.
Kam na výlet? V Lačnově naleznete nejen šafrán, ale také krásné skály k lezení
Ilustrační foto.
Kyselo, kulajda nebo tvarůžková pomazánka. Pošlete nám své oblíbené recepty