Léto s Ostravskou je cyklus vzdělávacích a zábavných workshopů, které se během léta budou konat na různých místech v Moravskoslezském kraji. „Je to možnost zpříjemnit si běžný den v parku, na hlučínské štěrkovně, v ZOO nebo třeba na Pustevnách netradičními zážitky. Workshopy jsou zábavné pro děti i dospělé a lidé si z nich odnesou nové poznatky, zkušenosti na vlastní kůži a nebo vlastnoruční výrobek,“ vysvětluje Andrea Svobodová, tisková mluvčí Ostravské univerzity.

První z nich se bude konat už zítra 25. července na štěrkovně v Hlučíně, kde se lidé mohou dozvědět zásady správného vodního záchranářství a první pomoci přímo od záchranářů z Lékařské fakulty Ostravské univerzity. Také si budou moci vypůjčit čluny od katedry studií lidského pohybu z Pedagogické fakulty. Workshopy se budou odehrávat na kamínkové pláži u plavčické věže od 10 do 16 hodin.

28. července v ZOO Ostrava návštěvníky čeká možnost prozkoumat svět pod mikroskopem a seznámit se s různými druhy obojživelníků a plazů. Lidé si budou

moci prohlédnout mnohonásobně zvětšené vzorky lidské tkáň, zvířecích chlupů nebo se podívat na pohyby kvasinek. Obojživelníky a plazy budou návštěvníci poznávat díky nové mobilní aplikaci biologů z Přírodovědecké fakulty. Workshopy najdete od 9 do 17 hodin u velkého dětského hřiště u Občerstvení za statkem – tedy výběhem s kozami.

Svět pod mikroskopem budou moci lidé zkoumat také 15. srpna na Pustevnách. V rámci akce Pískoles – les bez kůrovce zde bude probíhat také stavba pískových soch lesních zvířat, pískohřiště pro děti, pískový fotopoint i naučná stezka Po stopách kůrovce. Mikroskopování zde najdete od 9 do 16 hodin v prostorách běžeckého stadionu Pustevny pod stezkou Valaškou.

Poslední část programu Léta s Ostravskou proběhne 21. srpna v Komenského sadech. Zde si lidé budou moci vyzkoušet grafické techniky monotypu či frontáže a odnést si také vlastnoručně vyrobený deníček s japonskou vazbou. Hudební sekce Fakulty umění se postará o hudební performance. Své vědomosti budou kolemjdoucí moci prověřit v parkovém kvízu v podání Filozofické fakulty Ostravské univerzity. Pod vedením Fakulty sociálních studií si pak budou moci vyzkoušet závody na vozíčku, psaní ústy či nohou, vedení nevidomého, sluchové pexesu či Člověče, nezlob se s klapkami na očích. Pomocí simulátorů si budou moci vyzkoušet, jak se možná budou ve svém těle cítit za pár desítek let, nebo jaké to je žít se zrakovou vadou. Workshopovou zónu Ostravské univerzity najdou návštěvníci v parku mezi radnicí a lávkou pro pěší od 14 do 18 hodin.

Veškeré aktivity v rámci jednodenních akcí Léto s Ostravskou jsou zdarma a jsou přístupné nejširší veřejnosti. Budou se konat za dodržování stanovených hygienických pravidel.

Andrea Svobodová