Čtyřletý Makar vyrůstá sám s tatínkem a třemi sourozenci. Tatínek navíc ztratil práci a zabezpečení rodiny je tak zase o něco těžší. Společně žijí v Mariupoli na východě Ukrajiny. Ve městě, které leží jen pár kilometrů od frontové linie, nezbývá rodině nic jiného, než si vystačit s málem. Nemají, kam jinam jít. Nejvíce by si přál, aby se k nim vrátila maminka, která je opustila…

 Pro nejpotřebnější děti, které kvůli války ztratily dětství i radost ze života, pro ně chceme darovat kousek této radosti zpět. Pomozte nám splnit jejich přání! Zapojte se do Mikulášské nadílky.

 Mikulášskou nadílku pořádá Středisko humanitární pomoci a rozvojové spolupráce Diecézní charity ostravsko-opavské od roku 2017. Cílem je obdarovat potřebné děti a přinést jim kousek radosti do nuzných podmínek, ve kterých žijí. "Loni na nadílku dárci přispěli přes 150 tisíc korun. Díky tomu se nám podařilo splnit všech 85 přání a dětem žijícím v blízkosti bojových zón jsme na místě předali 160 mikulášských balíčků," shrnuje loňskou nadílku Miroslav Hodeček, vedoucí humanitárního střediska.

 Letos poprvé, za čtyřletou historii projektu, bude mít nadílka kvůli pandemii koronaviru jinou podobu. V minulých ročnících dárci plnili dětem konkrétní přání pořízením konkrétního dárku, o který si děti napsaly sv. Mikuláši. Balíčky pak humanitární pracovníci osobně předali dětem na východě Ukrajiny. „Přesto, že nemůžeme tak jako dřív převézt a předat dárky osobně, dárci se mohou zapojit a podpořit finančně přání dětí. Za vybrané prostředky pak naši partneři z Caritas Mariupol dárky nakoupí a rozdají tamním dětem,“ upřesňuje změny Miroslav Hodeček.

 Mimo bojové zóny na východě Ukrajiny jsou v nadílce nově děti z Žitomyrské oblasti. "Při osobních návštěvách jsme viděli, v jak hrozných a nevyhovujících podmínkách některé potřebné děti a jejich rodiny žijí, proto jsme v oblasti začali tento rok pomáhat v rámci několika projektů a rozhodli se zapojit děti z regionu nedaleko nechvalně známého Černobylu i do Mikulášské nadílky," doplňuje Miroslav Hodeček.

 Celkem je možné tento rok obdarovat 50 dětí. 25 jich žije v blízkosti bojových zón na východě Ukrajiny a 25 jich pochází z velmi chudé Žytomyrské oblasti.

Dárci se mohou do Mikulášské nadílky zapojit příspěvkem na pořízení konkrétního dárku do 15. prosince. Seznam všech dětí a jejich přání naleznou zájemci na webových stránkách www.adoptujsi.cz

 Mikulášská nadílka bude dětem předána na svátek sv. Mikuláše, který se na Ukrajině slaví 19. prosince.

Jak se můžete zapojit do Mikulášské nadílky?

Příspěvek na nákup konkrétního dárku Chcete-li udělat radost konkrétnímu dítěti, vyberte si přání na webových stránkách a dejte nám vědět, komu chcete splnit přání. Můžete nás kontaktovat e-mailem: veronika.mechova@dchoo.charita.cz, nebo telefonicky: 733 741 216. Přání pro Vás rezervujeme.

Přispět na konkrétní dárek je možné do 15. 12. 2020.

 Finanční dar

Přispět libovolnou částkou je možné na transparentní účet: 2800779701/2010 s variabilním symbolem 999. Za vybrané finanční prostředky nakoupíme dárky na Ukrajině a předáme je dětem.

Finanční dary můžete zaslat do 15. 12. 2020.

Stačí 3 kliknutí a nadílka rozsvítí oči dalším dětem. Přes portál darujme.cz můžete přispět konkrétní částkou. Výzva je otevřená do 19. 12. 2020.

Za takto vybrané prostředky koupíme na Ukrajině dárky dětem, které nebudou mít konkrétního dárce.

Sylva Lejsková