Malá selata se narodila 28. dubna. Jedná se o tři samičky a jednoho samečka. Přestože už přijímají pevnou potravu, stále rádi využívají možnosti napít se i mateřského mléka.

Často se také válejí v blátě. Toto chování je pro prasata (i jiné druhy zvířat) zcela přirozené a slouží jim v horkých dnech k ochlazení.

Zároveň si tak na těle vytvářejí jakousi krustu, která je chrání před vnějšími kožními parazity. Prasata jsou jinak velmi čistotná zvířata, která si nelehají do vlastních výkalů, pokud k tomu nejsou donucena například v malém chlívku.

Hornické muzeum Landek Park.
Tajemství odhaleno: V Landek Parku uvidíte opravdová pracoviště horníků

Video zachycuje prasečí rodinu v Zoo Ostrava.

Prase domácí mangalica (Sus scrofa f. domestica) je plemeno chované především na Balkáně a v Maďarsku. Je nápadné svou hustou pro prase nezvyklou kadeřavou srstí. Vyskytuje se v několika barevných formách – světle šedé, béžové, rezavohnědé nebo tmavě hnědé. V kohoutku dosahuje výšky okolo 85 cm, vážit může až 300 kg. Vyznačuje se poměrně velkou odolností proti nepřízni počasí. Mangalica je využívána zejména jako zdroj masa.

Šárka Nováková,
tisková mluvčí Zoo Ostrava

Dycky Most! Navštivte s námi místa, kde se točil známý komediální seriál. Luďanův barák už nepoznáte, takhle vypadal v době natáčení.
FOTO: Dycky Most! Místa, kde se točil známý seriál. Luďanův barák už nepoznáte