Návštěvníci se také mohou přihlásit a zúčastnit sobotních Textilně řemeslných workshopů s Vladimírou Křenkovou. V muzeu probíhá výstava využití brokátů na krojích, sestavená etnoložkou, paní Habartovou. Krabice se slovenskými krojovými vzory slouží ke studiu pro nové možnosti výroby firmy.

Něco z historie

Od roku 2016 s týmem 30 zaměstnanců dlouholetý ředitel pan Komárek bojují za zachování a rozvoj firmy a výroby brokátových žakárových látek z umělého hedvábí a bavlny.

Výprava turistů z Moravy a Slezska obdivuje krásy západu Čech i sousedního Bavorska.
Turisté z Moravy a Slezska vyrazili poznávat západní Čechy a Bavorsko

Tento textilní závod bratří Schielů od 19. století vyráběl saténové kravatoviny, dámské šatovky, a také krojové či církevní šatovky. Poválečné Rýmařovsko poznamenal masivní odsun Němců. V roce 1946 pohltil zdejší hedvábnické firmy podnik HENAP později převzatý pracujícími, viz fotky.

Výroba tkanin

Výroba žakárových tkanin vyžaduje vysokou halu, nad stavy jsou umístěny nadstavby s programem pro výrobu mechanickou (podobně jako z děrných štítků, zde až 10 metrů dlouhých, se vlákny přenáší informace o podobě vzoru ke stavu) a elektronickou. Osnova je předem připravena na velkých cívkách na zvláštním převíjecím stroji. Do Rýmařova byl přivezen ze Šumperka stroj na převíjení velkých cívek s nitěmi na menší. V hale musí být vysoká vlhkost kvůli pružnosti tkanin, viz pára stoupající z komínků. Žakárové tkaniny mohou být utkány až devítibarevné.

Okolí zatopeného štěrkového dolu u Dolního Benešova.
Bunkr nebo květy kostivalu lékařského. To je okolí lomu u Dolního Benešova

Nyní vyrábí firma Hedva Český brokát, s.r.o. ubrusoviny, kravatové tkaniny, brokáty, bytový textil a plachtovinu na míru. Firma má šicí dílnu a lze objednat výšivky dle přání. Tisk a barvení tkanin se provádí externě. Všechny výrobky a další doplňkový sortiment lze nakoupit v pěti firemních prodejnách v Praze, Brně, Plzni, Moravské Třebové a přímo v závodě v Rýmařově. Starý nábytek Art Deco z pražské prodejny kravat byl převezen do Rýmařova a prohlášen za kulturní památku.

Pro koho už firma vyráběla? 

Výroba dezénů kapesníčků, kravat a motýlků pro slavnou českou módní návrhářkou Blankou Matragi, na vyhlášení výsledků 50. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech si oceněný Harvey Keitel i kravatu se symbolem festivalu, s kamzíky.

Výroba pro politické subjekty a příslušný Moravskoslezský kraj, šátky a kravaty k uniformám zaměstnanců Letiště Václava Havla, logo výrobky a kravaty a šátky pro různé dostihové a parkurové události a šampionáty.

Letní koncert ZUŠ Opava 2021.
Písničky z muzikálů i vážná hudba. ZUŠ Opava zve na letní online koncert

Tkaniny pro Pražský Hrad a další hrady a zámky včetně nedalekého Bouzova. Také pro muzea, např. Byt bedřicha Smetany. Tkaniny pro renovaci Stavovského divadla.

Desky pro papeže s jeho uznaným znakem a také o děvy pro více než 400leté pražské Jezulátko atd.

Lenka Hoffmannová