Pan Brízdík svůj jubilejní 45. výstup oslavil tentokrát s celou rodinou. Chyběl jen jednou, kdy vykonával vojenskou službu. Stejným jubilantem, který se přiznal teprve letos, je zdatný turista, cyklista a lyžař pan Whesinger z Čakové.

K zvláštní a velmi příjemné atmosféře přispělo výjimečně krásné počasí. Po mnoha letech bylo na horách téměř bezvětří a slunečno. Nízká oblačnost zalévala údolí, a tak z Jeseníků byly vidět jen vrcholky největších kopců jako samostatné ostrůvky v moři. Na západě byly vidět zasněžené Krkonoše.

Mezi více než dvěma tisíci turistů bylo obdivuhodně mnoho docela malých dětí. Na speciálních sáňkách přivezli rodiče nejmladší účastnici Valerii z Rýmařova. Osmiletá Emilka z Brna se narodila 1.1. 2012. Své narozeniny oslavila výstupem na Praděd. Loňský nejmladší tříměsíční účastník Martin ze Sokolova letos ve svých 15 měsících už přišel s maminkou po svých.

Velké skupiny turistů a přátel přišly uvítat nový rok nahoru v noci na Silvestra. Ihned po oslavě ještě za tmy sestupovali dolů s čelovkami jako světlušky. Ani letos nechyběla skupina turistů z Neplachovic a David Gajdošík v roli Praděda. Letos měl však s sebou hospodyni Broňu Rebrošovou, která všem na uvítanou nabídla hvězdičky z lineckého cukroví.

Dobročinná sbírka čtyřlístek vynesla dohromady na obou akcích rekordní částku devět a půl tisíce. Je to příspěvek na budování bezbariérových turistických cest pro vozíčkáře.

Květoslava Kukelková