Vánoce… každý má s tímto slovem spojené jisté představy – jsou různé, ale na jednom se jistě shodneme – zavřeme oči, nasajeme a ucítíme vůni vánočního cukroví. To jistě neodmyslitelně k tomuto nejkrásnějšímu období v roce patří. A kdy jindy si můžeme dovolit trochu zhřešit a vychutnat skvělé domácí cukroví, než právě teď o Vánocích?

Připravujeme je s předstihem, aby se správně zaleželo, a málokdo pak odolá pokušení ochutnat linecké, pracny, vanilkové rohlíčky úly a další.

 Ořechové šátečky

Máslové stříkané cukroví.Zdroj: Bronislava Blahutová

 Co potřebujete:

· 30 dkg hladká mouka

· 25 dkg másla

· lžíce vody

· 1 vejce

 Nádivka:

· 20 dkg ořechu

· 15 dkg cukru

· 1 vejce, trochu skořice

 Příprava:

· z uvedených surovin zadělejte těsto, nechejte 1 hod odležet

· těsto rozválejte, rádýlkem dělejte čtverečky cca 4 x 4cm

· doprostřed čtverečku dejte ořechovou nádivku lžičkou nebo přes pytlík, následně dva protilehlé rohy stlačte k sobě doprostřed

· pečeme na 200°C dorůžova

 

Máslové stříkané:

 Co potřebujete:

· 25 dkg másla

· 8 dkg cukr moučka

· 1 ks vanilkový cukr

 Příprava:

· všechny suroviny třete do vlažna

· přidejte 1 vejce a 26 dkg hladké mouky

· přes pytlík s trubičkou stříkáme na vymazaný a vysypaný plech malé rohlíčky nebo pusinky

· pečte na 200°C dorůžova

· slepujte vždy dva kusy k sobě marmeládou nebo krémem

· nakonec jeden konec máčejte do čokolády a sypejte drobením

 

Při pečení cukroví na Vánoce přeje hlavně pohodu jejich autorka Bronislava Blahutová. Ať chutná a provoní celý byt!

 

Dajana Zápalková