Banánová pochoutka od Gabriely Stašové

close Banánová pochoutka od Gabriely Stašové. info Zdroj: Deník/Gabriela Stašová zoom_in Banánová pochoutka od Gabriely Stašové. Banány patří k jednomu z nejoblíbenějších druhů ovoce. Mají však jednu nevýhodu. Velmi rychle dozrávají. Často se nám stává, že na míse místo krásných žlutých kousků nacházíme cosi nahnědlého a měkkého. Dnes vám ale poradíme, že ani v tomto případě banány nezklamou a naopak si pochutná celá rodina. Tento recept, jak využít již přezrálé banány potěšil nejednoho jejich milovníka. A navíc je tento recept rychlý, bez vážení s přidanou hodnotou vlastní fantazie. Začneme tím, že v míse rozmačkáme

  • 3 až 4 měkké banány
  • přidáme polovinu hrnku cukru moučky
  • 1 vanilkový cukr
  • polovinu hrnku oleje
  • 2 až 3 vajíčka
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • dle své chuti - rozinky, oříšky, mandle apod.

To vše promícháme a těsto vlijeme do připravené pečicí formy. Nelekejte se, těsto je tužší. Pak pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

Párky v listovém těstě od Jarmily Kuncové

close Párky v listovém těstě od Jarmily Kuncové. info Zdroj: Deník/Jarmila Kuncová zoom_in Párky v listovém těstě od Jarmily Kuncové. Tento recept je rychlovka a skvěle se hodí na silvestrovský stůl. My si ho ale doma děláme daleko častěji.

Potřebujeme:

  • balení listového těsta
  • balení párků
  • jedno vejce
  • sezamová semínka nebo mletý kmín
  • 1 až 2 lžíce kečupu
  • pečící papír

Postup:

Párky můžeme nechat celé, případně rozkrájet na větší dílky. Kousky každého párku můžeme do hvězdičky na koncích naříznout. Listové těsto nakrájíme na plátky, každý můžeme potřít lehce kečupem. Plátky listového těsta obalujeme párečky tak, aby byly vidět. Dáme je na pečící papír a pomašlujeme rozkvedlaným vejcem, poté posypeme sezamem či mletým kmínem. Pečeme v rozehřáté troubě dozlatova :)


Utopenci v černém pivě od Liby Mátlové

close Utopenci v černém pivě od Liby Mátlové. info Zdroj: Deník/Liba Mátlová zoom_in Utopenci v černém pivě od Liby Mátlové. Ani nevím, odkud tento recept mám, ale utopenci patří už řadu let k naší vánoční tradici, stejně jako vanilkové rohlíčky, linecké nebo perníčky. A na silvestra i po něm jsou naprosto k nezaplacení.

Do pětilitrové sklenice potřebujeme na nálev

  • 1 litr octu
  • 2 černá piva
  • 1 polévkovou lžíci soli
  • 1 lžičku grilovacího koření
  • 8 kuliček nové koření
  • 16 kuliček celého černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • cca 10 dkg plnotučné hořčice
  • špetka tymiánu
  • zázvor, může být i sušený
  • my máme rádi ostré, takže přidávám ještě dvě malé sušené chilli papričky

Vše svařím v jednom hrnci a nechám vychladnout. Mezi tím si nachystám přes 2 kg špekáčků a asi 1 kg cibule. Špekáčky rozpůlím a cibuli nakrájím na kolečka nebo na měsíčky.

Vrstvím do sklenice – 1 řada špekáčků, na to cibuli až je sklenice plná. Zaliju nálevem a sklenici uzavřu. Utopence nechám minimálně tři dny uležet na chladném místě, v mém případě na balkoně.

Přejeme vám dobrou chuť
Gabriela Stašová, Jarmila Kuncová a Liba Mátlová


Milí čtenáři, velice vám děkujeme za vaši přízeň a věříme, že nám ji zachováte i nadále. Do nového roku 2022 vám přejeme jen to nejlepší, především zdraví a aby vás celým rokem doprovázely jen samé dobré zprávy.

Nahlédněte také pod pokličku našich kolegů z jiných krajů napříč celou republikou