„Rekonstrukce statku začala už v červenci roku 2017. První etapa přišla na 12 milionů korun, tehdy vznikly tři nové učebny, chemická laboratoř, multimediální učebna a také zázemí pro administrativní úsek organizace. Další etapa, která si předloni vyžádala přes 21 milionů, spočívala v demolicích původních skleníků a dalších objektů v areálu školní farmy, kde je plánovaný vznik nových stájí. Teď jsme ukončili další fázi, díky které už stojí v místě původních skleníků dva nové, moderní.

Kromě skleníků, které jsou přístavbami k provozní budově, byla v areálu zrekonstruována i druhá budova s učebnou, šatnami a zázemím,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania a dodal, že práce na zatím poslední fázi revitalizace statku trvaly 8 měsíců, jejich zhotovitelem byla společnost MH-STAVBY. Práce byly dokončeny už v lednu 2020, kvůli omezením způsobeným epidemií koronaviru byla stavba za 15,6 milionu korun kolaudována až v květnu.

„Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola v Opavě je vyhlášená a studium na ní je mezi žáky devátých tříd velmi žádané. Jsem přesvědčený, že jedním z důvodů je i fakt, že praktická výuka probíhá právě na unikátním školním statku. Oba nové skleníky byly vybudovány jako přístavby k provozní budově. Studentům zde bude k dispozici i učebna praktické výuky. V nové učebně budou žáci například pracovat s výpěstky, které budou pikýrovat a přesazovat. V nové dílně se skladem náhradních dílů se budou učit drobné opravy zahradní techniky. Součástí budovy jsou i zrekonstruované šatny a koupelny s toaletami,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny a dodal, že nové skleníky jsou přístupné z chodby provozní budovy. Zasklené jsou polykarbonátovými deskami, odvětrávají se ručně ovládanými kyvnými křídly v zastřešení.

Rekonstrukce Školního statku OpavaZdroj: archiv Krajského úřadu Moravskoslezského kraje

„Kromě provozní budovy se rekonstruovala i druhá budova s učebnou, šatnami a sociálním zařízením. Obě budovy mají nová okna a dveře i fasádu. Připravujeme další fáze rekonstrukce statku, ještě letos zahájíme výstavbu skladu strojů a výukového střediska, které vznikne přestavbou prostor, které aktuálně nejsou využívané,“ řekl náměstek hejtmana kraje Jaroslav Kania s tím, že tyto naplánované další fáze budou stát odhadem 40 milionů a hotové by měly být do poloviny příštího roku. Dalších téměř 20 milionů korun pak Moravskoslezský kraj ve svém rozpočtu vyčlenil i na vybavení těchto objektů včetně pořízení strojů.

 „Plány zde máme i do budoucna. V areálu už je například připravený a kompletně zasíťovaný prostor pro velké stáje. Věřím, že se je také podaří vybudovat. Školní statek Opava byl svého času v oboru zemědělství nejmodernější vzdělávací institucí u nás a má potenciál se na tuto prestižní pozici opět vrátit,“ uzavřel náměstek hejtmana kraje Stanislav Folwarczny.

Mgr. Nikola Birklenová