Pátrání po důkazech o výskytu užovky podplamaté na Krnovsku upozornilo veřejnost, že v našem regionu žijí také druhy užovek, které nemají za krkem známé žluté obojky. Užovky obojkové jsou nejběžnějším českým hadem a každý je snadno pozná, ale kromě nich žijí kolem nás také méně známé druhy užovek.

Na základě článku několik čtenářů poskytlo redakci Deníku fotky ze svých archivů, které dokumentují setkání s neobvyklým druhem užovky. Bohužel zatím mezi nimi není další fotografický důkaz o výskytu užovky podplamaté na Krnovsku.

Oproti metrové užovce podplamaté dorůstá užovka hladká asi poloviční délky. Zatímco podplamatka miluje vodu, živí se rybami a žije pouze kolem větších řek, užovce hladké naopak vyhovují suchá místa na kamenitých křovinatých stráních i ve skalách.
Díky tomu, že užovka hladká loví ještěrky i hmyz a není v jídle příliš vybíravá, je její populace rozšířená téměř po celé Evropě i v Turecku.
Na severu hranice rozšíření užovky hladké zasahuje až do Skandinávie a do Anglie.
Jde o velmi plachého hada, takže ani pro zkušené herpetology není setkání s užovkou hladkou snadné a běžné.

Herpetologové Petr Vlček a Simova Gežová rádi využili žádost Deníku o posouzení čtenářských fotek ze soukromých archivů. První užovku nám poslala čtenářka Petra Šolcová ze Starých Purkartic.

„Já jsem tuto užovku potkala před rokem na polní cestě kousek od umělého rybníčku ve Starých Purkarticích. Manžel letos zahlédl menší exemplář jen kousek od našeho domu,“ napsala Petra Šolcová ke své fotce hada ze Starých Purkartic.

„Je to užovka hladká (Coronella austriaca). Jedinec na snímcích je sameček, protože samice bývají zbarveny více do šeda,“ komentoval její fotku Petr Vlček.

Další fotografii užovky hladké poskytl Deníku Roman Vranka z Krnova, který je potkává celkem často.

„Máme tyto užovky na zahradě. Když zvedneš plechy připravené na stavbu chatky, tak jich tam někdy můžeš zahlédnout i víc pohromadě. Žijí u potoka mezi kameny, a sem tam ji máme i v chatce. Někdy jsou světlejší a někdy zase tmavší,“ uvedl ke své fotce Roman Vranka.

U užovky hladké zbarvení do šedé ukazuje na samičku. Právě takto tmavěji zbarvené užovky hladké si lidé nejčastěji spletou se zmijí. V ohrožení tato užovka vypouští zapáchající tekutinu, zuřivě kouše, vydává charakteristické hlasité syčení a nafukuje krk.

Herpetoložku Simonu Gežovou na fotkách Romana Vranky nejvíc zaujala nápadná hrčka na těle užovky. „S užovkou hladkou jsem se setkala jen párkrát. Na tyto plazy bohužel nemám štěstí. Řekla bych, že ta hrčka může být podkožní parazit. Znám hrčky od parazitů u užovek obojkových a podplamatých a vypadají stejně,“ uvedla herpetoložka k fotce Romana Vranky.