Helfštýn je symbolem umění středověkých i novodobých stavitelů. Během svojí existence prošel mnoha peripetiemi, byl několikrát přestavován, bořen, zažil období slávy i zmaru.

Dnes národní kulturní památka, na níž můžeme být skutečně hrdi, je veřejnosti známa mnoha akcemi, z nichž pravděpodobně nejznámější je Hefaiston.

Již tradiční mezinárodní setkání uměleckých kovářů přitahuje každoročně tisíce návštěvníkům obdivujících umění těchto mistrů ohně a železa. Mnohé z děl můžeme spatřit v expozici uměleckého kovářství i v dalších částech hradu.

Naučná stezka pokladů Godula začíná i může končit v obci Řeka, celkem má sedm zastavení.
Čtenáři výletují: Naučná stezka pokladů Godula reprezentuje poklady všeho druhu

Zajímavé jsou zcela určitě expozice paláce, archeologie, historické mincovny nebo šperkařství a sklářství.

Podobně, jako jiná středověká sídla je i Helfštýn opředen pověstmi a bájemi, jitří fantazii návštěvníků, přitahuje milovníky historie i moderní architektury. Ano, nespletl jsem se.

Za úžasnou přestavbu renesančního paláce získal Helfštýn v minulém roce Českou cenu za architekturu 2021, je však ověnčen i dalšími cenami. Příkladem mohou být Stavba roku 2021, Dezeen Awards 2021, Gloria musaealis 2020, Cena cestovního ruchu Olomouckého kraje 2017 a řada dalších.

Beskydské Pustevny, inverze a přípravy na letošní expozici ledových soch.
OBRAZEM: Přípravy ledových soch na Pustevnách vrcholí. Lidé se mají na co těšit

Prosklené zastřešení hradního paláce a jeho moderně pojatá rekonstrukce si zaslouží skutečně obdiv a před architekty i staviteli se sluší smeknout.

Každoročně otevírá hrad své brány návštěvníkům samozřejmě v době hlavní turistické sezóny, svou tradici však mají i novoroční výstupy na Helfštýn. Letos, po roční pauze způsobené pandemií koronaviru, přilákal více než 4 tisíce návštěvníků a jen o několik stovek tak zůstal za svým rekordem z roku 2020, kde jej během této akce navštívilo 4717 lidí.

Mým cílem v tomto příspěvku není popisovat dějiny hradu, stavební slohy, vzpomínat majitele Helfštýna.

Zimní idyla na Středolesí.
FOTO: Pro kraj moravských Sudet mám jakousi slabost aneb Kolem Bradelného potoka

Prostřednictvím fotografií však vám chci přiblížit atmosféru tohoto úžasného a obdivuhodného díla, v němž se tak názorně snoubí historie se současností.

Helfštýn je nádherným příkladem spolupráce lidského ducha a manuální zručnosti. Je hmatatelným důkazem vítězstvím invence, rozumu a řemeslného umění.

Karel Machyl

Žáci ročníku 1973 ze základní školy ze Šatova na Znojemsku na lyžařském výcviku na Labské boudě
RETRO: Sáně, lyže, brusle. Jak jste si užívali sněhu vy?