Jen zásah složek IZS vyšel státní pokladnu na zhruba miliardu korun. O hodnotu pozemků, lesů a polností přišli ale i mnozí lidé, přesto nedostali do dnešního dne ani korunu. Za evakuaci jim stát vyplatil tři tisíce korun, to je téměř sedm let od události jediné odškodnění.

Majitelé s majetkem mimo areál vrbětických skladů k němu navíc dál nemohou s těžkou technikou. Dodnes totiž nalézají roztrhanou munici, prostor za plotem skladů nebyl prověřen hloubkovým pyrotechnickým průzkumem.

Ruský prezident Vladimir Putin.
Rusko zveřejnilo seznam nepřátelských zemí. Jsou na něm jen Česko a USA

Spousta lidí má také dodnes psychické problémy při vzpomínce na výbuchy, při nichž se jim doma třásla okna a oni museli do tělocvičen a ubytoven. Proto se nyní obce z okolí vrbětického areálu na základě nových skutečností o explozi spojily a žádají stát o pomoc a odškodnění.

Obce vyčíslily škody na desítky milionů

Zástupci Vlachovic-Vrbětic, Haluzic, Lipové a města Slavičín tak přednesli návrhy na odškodnění obcí a občanů. Podle vlachovického starosty Zdeňka Hověžáka mu dosud bránilo to, že zásah záchranářů byl ukončen teprve loni na podzim a také fakt, že viník výbuchů nebyl zjištěn. „Pevně věříme, že s ohledem na nově zjištěné informace nyní stát k odškodnění přistoupí zodpovědně a především rychle,“ doufá starosta.

Například v Haluzicích bylo podle tamního starosty Františka Mareckého déle než rok víc vojáků, než obyvatel obce. „Naše obec měla zasaženu a po dobu šesti let uzavřenu třetinu katastru, celých 160 hektarů půdy, kam jsme nemohli vstoupit,“ upozornil starosta Haluzic.

Ředitel Odboru zahraničního Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák
Není pravda, že prezident pomáhal s přípravami cesty do Moskvy, tvrdí Jindrák

Dříve obcí podanou žádost o hloubkový pyrotechnický průzkum podle něj vláda smetla ze stolu. Nová jednání o odškodnění musejí ještě probrat zastupitelstva daných obcí. „My o jejich kvantifikaci intenzivně jednáme s ministerstvy vnitra, financí a obrany,“ doplnil jeden z hlavních iniciátorů nových jednání se státem, europoslanec Stanislav Polčák.

Jak zdůraznil, návrhy vycházejí z faktu, že vlastníkem areálu je stát. Podle něj jsou už nároky dotčených obcí a měst vyčísleny a čekají jen na potvrzení znalců. „Pokud jde o přímo obce, tak ty u svých vlastnických práv vyčíslily zatím své škody na částku zhruba 80 milionů korun. Vedle toho jdou nároky i jednotlivých poškozených občanů. Nemohli rozvíjet území, byl narušen komunitní způsob života a vše muselo být podřízeno bezpečnostním a záchranným likvidačním pracím.

Přímé náklady jsme vyčíslili, nyní kvantifikujeme náklady které jdou za poškozením kvality životů obyvatel. K tomu vyčíslujeme nároky za každým obyvatelem regionu, a ty spočívají v psychických útrapách a odškodnění za snížení kvality života,“ vyjmenoval europoslanec Polčák.

O jak vysoké částky půjde? To prozradit nechtěl. „Naši představu máme a jednáme o ní se státem, ale ještě ji nesdělíme,“ říká. Obdobný precedens totiž neexistuje a obce chtějí jednat se státem v duchu vzájemné dohody. Mělo by ale jít celkem o stovky milionů korun.

Ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun.
Šéf vojenské rozvědky: Rusko se na oznámení o Vrběticích včas připravilo

„Máme přesnou představu, se kterou jdeme na ministerstva. Musí to být ale pevně podloženo, aby podklady případně sloužily i pro stát k vymáhání těchto částek v rámci mezinárodního odškodnění. Nechceme, aby částka zůstala na bedrech českých daňových poplatníků. Nemůžeme přece chtít po babičce z Haluzic nebo obyvatelích dotčených obcí, aby žalovali Ruskou federaci,“ vysvětluje Polčák.

Pyrotechnický průzkum

Dalším krokem je také žádost o provedení hloubkového pyrotechnického průzkumu v okolí skladů. Už loni v červenci na toto téma se státem probíhala jednání, nakonec byla zastavena. „Dostali jsme příslib od ministerstva vnitra, že tuto iniciativu obnoví. Pevně doufáme, že vláda už dříve připravený materiál schválí,“ říká europoslanec.

Dojít by mělo i na jednání s majiteli pozemků o směně za jiné. V současnosti se plánují směny s majiteli lesů, které leží uvnitř areálu, ne tak ale s lidmi, kteří vlastní majetek vně areálu. „To je další nedokonalost, od začátku se mluví o muničním skladu. Ale zasažené území nebyl jen sklad,“ zlobí se starosta Vlachovic-Vrbětic Zdeněk Hověžák. Zasažené území včetně areálu muničních skladů má podle něj přes 1300 hektarů, samotný areál kolem 340 hektarů.

V neposlední řadě by pak mělo dojít i na náhradu obyvatelům dotčených obcí za psychickou újmu spojenou s výbuchy ve vrbětických skladech.