Dvojice spolu bydlela nejprve v Praze, poté v Plzni. Svidinskyi měl po celou dobu ženu surově napadat. Podle obžaloby ji mlátil do obličeje, škrtil ji, kopal do ní tak, že jí zlomil žebro. „Sdělil jí také, že pokud ho vyhodí, nebude s ním, tak ji i s malým synem zabije,“ uvedl v obžalobě státní zástupce, podle něhož cizincovo řádění vyvrcholilo tím, že opilý v plzeňském domě vykopl dveře sousedního bytu a zaútočil tam na několik lidí včetně jedné ženy. Bil je pěstmi, kopal do nich.

„Cítím se vinen jen tím, že jsem zůstal na území ČR, i když mi bylo nařízeno odcestovat. Zůstal jsem tu, neboť jsem podal žádost o azyl a čekal na rozhodnutí,“ tvrdil soudu Svidinskyi, který odmítl, že by družku či kohokoli jiného bil. Na verdikt čeká ve vazbě.

Obžalovaný J.B. (na snímku vpravo) u opavského okresního soudu s právním zástupcem.
Sebevražda ve Výměně manželek: Pozůstalí viní režiséra, prý chtěl adrenalin

Graf migraceGraf migraceZdroj: Policie ČRCizinců, kteří stejně jako Svidinskyj pobývají nelegálně na našem území, přibývá. Jejich počet roste nepřetržitě už od roku 2017, kdy zde podle statistik cizinecké policie nelegálně pobývalo 4738 osob. Vloni to bylo 7093 lidí a letos byl tento počet překonán už za osm měsíců. „Za období leden až srpen bylo zjištěno celkem 7499 cizinců, kteří neoprávněně pobývali na území České republiky,“ informovala Deník mluvčí cizinecké policie Renata Grecmanová. Doplnila, že převážná část cizinců pobývala na našem území v rozporu s ochranným opatřením ministerstva zdravotnictví.

Co se týče národnosti, nelegálně jsou u nás nejčastěji Ukrajinci, následují Moldavané. Letos je vysoký počet Afghánců.

Riskují značnou pokutu

Legálně u nás tito lidé nemohou získat práci, ale najdou se firmy, které jim dají šanci, ač riskují značnou pokutu. „Nejčastějším způsobem obživy je nelegální zaměstnávání,“ potvrdila Grecmanová s tím, že pobytovými kontrolami jsou pověřeny odbory cizinecké policie, které spadají pod jednotlivá krajská ředitelství. „Kontroly jsou prováděny v rámci běžného výkonu služby. Kromě toho jsou také vyhlášeny policejní akce, zaměřené na pobyt nebo na tranzitní nelegální migraci,“ doplnila mluvčí.

Ohořelý vrak vozu, který vrah zapálil u Protivína.
Sebevražda muže, který zabil mladou dívku: Oběsil se v cele na prostěradle

S cizinci, kteří na území ČR pobývají nelegálně, může být naloženo hned několika způsoby. „Jsou na základě Readmisní dohody vráceni do země, ze které vstoupili na území ČR, nebo na základě Dublinského řízení jsou navráceni do země, kde již požádali o azyl, nebo jsou vyhoštěni do země původu. Popřípadě je s nimi zahájeno azylové řízení,“ popsala Grecmanová.

Jen vloni bylo vydáno rozhodnutí o správním vyhoštění celkem 6385 cizincům.