Provozovatelé kin mohou v pondělí konečně pustit diváky do sálů a oživit promítačky. Podle původního plánu uvolňování restriktivních opatření se tak mělo stát až ke konci května. Kinaři narychlo připravují program.

Přísná opatření

I v kinosálech bude návrat k normálu pozvolný a diváci i provozovatelé kin budou muset dodržovat řadu bezpečnostních opatření. Do sálu nesmí víc než sto lidí, diváci navíc musí přijít v rouškách a dodržovat rozestupy. Také si musí nechat zajít chuť na obligátní popcorn a colu.

Hned v pondělí spustí promítačky kina v Chocni, Lanškrouně nebo ve Svitavách. Svitavský Vesmír bude promítat každý den i pro děti. „Za podmínek daných opatřeními to znamená dezinfekce, rozestupy v sále, roušky a po každém hraní vydezinfikovat celé kino,“ uvedl ředitel Střediska kulturních služeb města Svitavy Petr Mohr.

Otevřou se i sály multikina CineStar v pardubickém obchodním centru Grand. „Hygienické podmínky a opatření dodržíme tak, jak nám je předepsáno včetně omezení počtu diváků do 100 osob, přičemž v menších sálech bude maximální limit přirozeně menší,“ sdělil výkonný ředitel CineStar Jan Bradáč.

V Heřmanově Městci kino znovu ožije v úterý, splnit nařízení vlády v jeho případě znamená omezit kapacitu ze 120 míst na maximálně 45. „Promítat se bude od úterý do soboty vždy jedno až dvě představení denně,“ uvedl ředitel organizace Spokul HM Dalimil Nevečeřal.

Kino v Ústí nad Orlicí začne promítat 13. května, v květnu zatím jen každou středu, pátek a sobotu. Kapacita sálu zde bude kvůli bezpečným rozestupům snížena na 86 míst. Zmenšit kapacitu musí i kino v Hlinsku. „Otevřeme za vládou stanovených podmínek. Sice málo lidí, ale aspoň něco,“ poznamenal o nařízené stovce diváků vedoucího kulturního klubu Hlinečan Petr Šnek.

Europoslanec Tomáš Zdechovský.
Lidé i politici jsou tu poctivější, soudí europoslanec Tomáš Zdechovský

Přijdou diváci?

Kino v České Třebové zahájí filmové projekce 20. května. Diváci budou rozprostřeni po sále, což znamená nejvíce dva vedle sebe, prázdné řady i sedadla. Samozřejmostí je dezinfekce rukou před vchodem do sálu a na toaletách. „Třebováci rozhodně kino rádi mají, proto nás těší, že jej můžeme otevřít. Na druhou stranu ta omezení jsou zásahem do standardu, na který byli u nás zvyklí a který po přechodnou dobu nebudeme moct nabídnout. Doufám, že i přesto diváci přijdou,“ věří ředitel českotřebovského Kulturního centra Josef Kopecký.

Vytvoření odstupů v kinosále, pravidelnou dezinfekci prostor či zákaz konzumace občerstvení chystá i kino Sokol v Litomyšli, které se otevře 15. května. „Aby se netvořily ve foyer velké hloučky, nabízíme prodej lístků online, tak jak tomu bylo i před uzavřením kin,“ dodala za kino Dita Konečná.

Kino v Žamberku nabídne od 14. května zhruba 90 míst. "Změníme hrací profil i programovací schéma, zavedeme maximálně čtrnáctidenní plán, po každém víkendu dojde k vyhodnocení a úpravám. Budeme programovat flexibilně, reagovat na nabídku filmů v distribuční síti a s ohledem na návštevnost. Podle toho, jaká skupina diváků bude reagovat a chodit, tak my budeme programovat. Plánujeme vyzkoušet i dopolední projekce pro děti a kina senior i kino za pade," uvedl ředitel Městského kulturního podniku Fidiko Daniel Kubelka.

Některá biografy se rozjedou až později. „V měsíci květnu otevření kina neplánujeme. Na červen se ještě budeme domlouvat. V těchto měsících již běžně návštěvnost klesá a za určených opatření nemáme představu, zda by návštěvníci do našeho kina přišli,“ vysvětlila ředitelka Kulturního domu Holice Eva Hlaváčková.

Testování na koronavirus. Ilustrační foto
Samoplátci testu na covid začínají plnit už i nemocnici