Na hlavním nádraží v Brně vystupuje z vlaku skupina skautů. Každý z nich v rukou nese malou lucernu, proplétají se opatrně davem a hlídají, aby jim vzácný plamínek Betlémského světla nezhasl.

Navzdory pandemii covidu i letos světlo doputovalo do České republiky. Jeho cesta byla ale odlišná. „Od rakouských dobrovolníků jsme si světlo tentokrát převzali na hranicích v Mikulově. Samozřejmě jsme museli mít roušky. Dlouho jsme se tam nezdrželi,“ komentuje po příjezdu do Brna skautka Kateřina Svobodová.

Bývalý hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek
Čtyřletá mateřská dovolená? Rychlá a hektická, hodnotí bývalý hejtman Šimek

Poté, co na nádraží světlo předali prvním nedočkavcům, skauti vyráží na cestu k brněnské katedrále svatého Petra a Pavla. Zde si Betlémské světlo slavnostně přebírá brněnský biskup Vojtěch Cikrle. „Chci skautům poděkovat, že i v této neklidné době světlo přivezli, aby mohlo lidi spojit. Betlémské světlo je symbolem pospolitosti lidí, ale i pospolitosti lidí s Bohem,“ věří biskup.

Pro Betlémské světlo do katedrály zamířila i Olga Felediová. S pomocí skautek se plamínek rozhoří i v její lucerně. „Máme pro jistotu dvě. Pro světlo si takto chodíme každý rok,“ říká.

Do dalších měst v republice Betlémské světlo skauti rozvezou v sobotu 19. prosince. Organizátoři letos lidi prosí o dodržování všech bezpečnostních opatření. „Světlo by měli předávat pouze pod širým nebem a zároveň dbát na udržování odstupů, jak ve frontách, tak mezi příchozími a dobrovolníky,“ uvedl už dříve vedoucí akce Jiří Dorazil.