Zapálený pěstitel sklízí ve Služíně plody i na dlažbě před domem. Třímetrový šlahoun vyrazil přímo pod okny.

"Nevím kde se tam vzal. Šel jsem vytrhávat trávu mezi kachličkami a najednou sem se zarazil. Místo plevele tam rostl meloun. Tak jsem ho tam nechal a dnes už má okolo tří metrů a dva plody. Ten větší už má okolo dvou kil, uvidíme jestli dozraje," komentuje Antonín Hlavinka, který začal pěstovat vodní melouny před deseti lety.

Majitelky World of Chilli Alena Doležalová (vlevo) a Hana Polanská.
Pěstitelky chilli z Břeclavska: Na Carolinu si někdo bere i potápěčské brýle

Prvně se sázela semínka, následovalo roubování. "Začal jsem jako každý jiný semínky. Pak mi syn Martin jednou přivezl roubované melouny. Sehnal jsem si semínka tykve a narouboval je. Čekal jsem co to udělá, bylo to buď anebo," popisuje začátky čilý důchodce a pokračuje: "Celkem se začalo dařit. První rok byla úspěšnost stoprocentní, pak to bylo některé roky horší, ale vždycky něco vyrostlo."

Pomohl i internet

"Letos jsem zkusil nový způsob roubování, který jsem našel na internetu. Myslím si, že je nejlepší. Největší meloun na zahradě má deset kilo a stopka je pořád zelená. Uvidíme kolik nakonec bude vážit," usmívá se Hlavinka s tím, že největší meloun, který kdy vypěstoval měl třináct kilo. "Okolo deseti kilogramů ale mají melouny každý rok," dodává služínský pěstitel.

Manželé Jiřina a Jiří Studničkovi chovají hlemýždě jedlého kaviárového z Afriky ve venkovní ohradě ve Strážově i ve vnitřních prostorách v Bystřici nad Úhlavou. Připravují z nich různé výrobky. Nabízejí je i na trzích. Foto: Deník/Milan Kilián a archiv St
Práce na šnečí farmě: Největší piplačka? Vyřezat skalpelem jatýrka

Melouny začínají mít malé plody koncem června, dozrávají na přelomu srpna a září. "Mám tam okolo patnácti kusů. Vysazuji je postupně, aby nedozrávaly najednou. To bychom neujedli," prozrazuje Hlavinka závěrem postup výsadby.

Melouny vodní jsou považovány za ovoce, ale jedná se o plodovou zeleninu. Melouny obsahují více než devadesát procent vody a pěstují se hlavně v teplejších oblastech, původem jsou z Afriky.