„Nastavili jsme veškerá hygienická opatření po komunikaci s Krajsou hygienickou stanicí, která jsou hodnocena jako dostatečná. Mrzí mě, že nikdo nenapíše, že se jedná o trasování již za víc jak měsíc. Pokud by se tímto způsobem vytrasovalo kterékoliv turistické město v České republice, byla by čísla podobná," vyjádřil se k počtu nakažených starosta.

Jan KuchařZdroj: Deník / Jan BuriánekStarosta Františkových Lázní Jan Kuchař, působí zároveň jako předseda Svazu lázeňských míst, a cítí momentální epidemiologickou situaci spojenou s jeho městem jako nefér. A to proto, že se podle něho radnice snažila aktivně testovat před zářijovou lázeňskou sezonou.

„Dělali jsme si vlastní testy, abychom měli bezpečné zázemí pro klienty, tím jsme si způsobili, že se lidé začali objevovat,“ poznamenal starosta Františkových Lázní.  „Otestovali jsme i personál ve městě a objevili jsme zhruba 27 nakažených," vyjmenoval starosta.

Podle něj existuje pravidlo, a to nejen kvůli koronaviru, že v případě, že se objeví někdo nemocný, s léčbou končí a jede domů.

„Takže kdokoliv sem přijel třeba v neděli a v úterý jel domů, byl označený, že se nakazil ve Františkových Lázních. Ale padesát procent přijíždí hromadnou dopravou,“ poznamenal Jan Kuchař.

Lidé z Karlovarského kraje nakupují v Německu hlavně trvanlivější potraviny.
Lidé se bojí testů. Skupují v Německu jídlo

Ve Františkových Lázních bylo každý týden zhruba 5000 ubytovaných hostů a dalších 20 tisíc lidí jezdilo do města denně.

Kvůli zvýšenému počtu nakažených v části města Františkovy Lázně zpřísnili hygienické podmínky odborníci už v úterý 8. září s platností od čtvrtka 10. září. Ve stejný den, ale začaly přísnější podmínky platit i pro celou republiku.