Neštěstí se odehrálo v obci na Svitavsku. Malé dítě se dostalo pod trampolínu právě ve chvíli, kdy druhé skákalo. Ten moment měl fatální následky. Úmrtí v souvislosti s trampolínami evidují záchranáři jen výjimečně. Těžkých úrazů nohou a rukou ovšem řeší každý rok nespočet. Právě teď sezona trampolín začíná.

„Úrazů na trampolínách rok od roku přibývá. Jsou to závažné případy už jen proto, že se většinou jedná o malé děti, které ještě nemají zcela vyvinutou koordinaci a motoriku. Nedokáží tak odhadnout, jak se mají odrazit a kam dopadnout,“ vysvětluje Aleš Malý, mluvčí Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje.

Letní tábory nabídnou dětem rozptýlení po době covidového stresu. Většina je už plná.
O letní tábory je velký zájem. Starosti organizátorům dělá testování

Hit posledních let ale z některých zahrad zmizel. A třeba na dětském hřišti v Poříčí trampolínu nahradila lanovka. „Měli jsme trampolínu dva roky. Potom, co si malá dcera zlomila při dopadu ruku, jsme trampolínu raději prodali. Tehdy jsme pochopili, že může být nebezpečná,“ říká Věra Dvořáková z Chrudimi.

Nedostatečné zabezpečení 

Vše začíná přitom už nákupem trampolíny. Některé typy nejsou dostatečně zabezpečené. Po obvodu trampolíny jsou pružiny, které často nejsou zakryté. Snadno se do nich dostanou ruce, nohy nebo skřípnou kůži. „Nejsou to hezké úrazy, ale dá se jim snadno předcházet. Třeba nákupem vhodné trampolíny. Certifikované jsou sice dražší, ale rozhodně se taková investice vyplatí,“ uvádí Malý. Jako záchranář už viděl mnoho dětí, které se zranily na trampolíně.

Nejhorší úrazy se stanou, když dítě vylítne z trampolíny ven. „Vidím to u novostaveb rodinných domů, je tam málo prostoru a pak jsou trampolíny v členitém terénu, blízko skalek nebo posezení. Končetiny se většinou zahojí, ale jde o hlavu a krční páteř. Pokud se poruší krční obratle a páteřní kanál, tak pak už jde o ochrnutí,“ dodává záchranář.

Ilustrační foto
Koronabouře se snad již přehnala. Náchodské covid ARO opustil poslední pacient

Vážné úrazy vznikají, pokud na trampolíně skáče současně dospělý člověk a dítě. Tragicky může skončit i to, pokud během skákání dětí vleze jiné dítě pod trampolínu.

Své zkušenosti s malými pacienty z trampolín mají i lékaři v nemocnicích v Pardubickém kraji. A není jich rozhodně málo. „Do našich ambulancí se s úrazy na trampolíně dostávají téměř výhradně děti. Z pohledu medicíny jde často o poměrně ošklivé úrazy, především růstových zón končetin, například zlomeniny lokte nebo zápěstí. Léčba často vyžaduje nejen fixaci, ale také operaci. Mnohdy je komplikovaná a zdlouhavá. Nezřídka má trvalé následky,“ říká primář chirurgického oddělení Litomyšlské nemocnice Marek Serbák.

Hrozí bolestivé komplikace

Kromě úrazů horních končetin se lékaři setkávají i s úrazy nohou. Častým následkem rozdivočelé zábavy na trampolíně je bolestivá náplň kyčelního kloubu, která když se neléčí, může způsobovat bolestivé komplikace.

„U dětí se projevuje i bolestí kolene. Pokud si tedy dítě po skákání na trampolíně stěžuje na přetrvávající bolest kolene, je na místě opatrnost a návštěva lékaře,“ upozorňuje Vít Heblt, zástupce primáře oddělení ortopedie nemocnice v Litomyšli. Dodává, že zcela běžnými úrazy z trampolíny jsou také různé pohmožděniny a podvrknutí kloubů.

Daniel Křeček z Plzně
Střevo už nepraskne. Mladík s půlkou těla si vyzkoušel vysněný vozík, je nadšený

Záchranáři považují trampolíny za nebezpečné. „Jako záchranáři je nesnášíme. Spousta kolegů je ale má doma i s vědomím toho rizika. Za mě třeba ani bazén není tak rizikový jako trampolína, což ale může být pro někoho kontroverzní názor,“ míní Aleš Malý.