Mohla za to vládní nařízení vydávaná na poslední chvíli a podle vlekařů chaoticky. Ačkoli měli v Bublavě a Stříbrné jedny z nejrychleji a nejlépe připravených svahů bylo jim to k ničemu a prodělali miliony. Přesto mají pro lyžaře dobrou zprávu co se cen týká.

"Před minulou lyžařskou sezonou jsme dobudovali areál do podoby, kdy zásadnější investice nebude v nejbližší době potřebovat. Jde zejména o špičkové a a hlavně extrémně rychlé zasněžování. Lyžaři, kteří se rozhodnou přijet právě k nám, tak mají jistotu lyžování na většině sjezdovek," říká vlekař Jiří Lhota.

Ledovec Mölltaler Gletcher zve na podzimní lyžovačku se skipasy za speciální cenu 22.-EUR
Sbalte lyže a přátele, ledovec Mölltaler Gletcher zve na podzimní lyžovačku

Ve ski areálu mají novou čerpací stanici ve Stříbrné a další sněžná děla. Jde o výrazné posílení. Nyní disponují dvakrát větší kapacitou pro umělé zasněžování. Vlekaři v minulosti zasněžili nejdřív bublavskou stranu a až poté pod lanovkou na Stříbrné. Nyní mohou dělat vše najednou. Nemělo by se tak stát, že se při slabé zimě druhá strana kopce nestačí zasněžit.

Co se provozu týče, vlekaře však zlobí fakt, že se u nás řeší vše chaoticky a na poslední chvíli. "Bylo to vidět na loňské sezoně. Čtyřikrát či pětkrát jsme byli připravení do provozu, zasněžovali jsme, utráceli jsme obrovské peníze, které přesáhly hodně přes jeden milion korun a prakticky jsme je vyhodily z okna. Dále jsme museli sehnat lidi do práce v podstatě ze dne na den, aby jsme jim vzápětí říkali ať nechodí," vzpomíná na nelehké časy Lhota.

Líbí se mu, že rakouská vláda rozhodla a dal jasné podmínky už před měsícem a tamní vlekaři ví na čem jsou. "U nás nejsme schopni tyto věci říci dopředu," kroutí hlavou Lhota. Nezbývá jen doufat, že už vleky nezavřou. "To by většina z nás už nepřežila," konstatuje vlekař.

Horská naučná stezka Hřebečná
Ideální výlet. Horská naučná stezka Hřebečná má co nabídnout

Na rakouské lanovky a vleky budou mít přístup pouze lidé s ukončeným očkováním, negativním testem nebo ti, kteří se z kovidového onemocnění zotavili. Lyžařská střediska navíc budou vyžadovat respirátory třídy FFP 2. Řídit se budou Rakušané i podle takzvaného semaforu. Ten bude sledovat počet hospitalizovaných na jednotkách intenzivní péče a podle toho omezovat návštěvníky lyžařských areálů či tamních barů a restaurací.

Zdražení se nekoná 

Řada lyžařských areálů nejen v Čechách a zahraničí sáhla po zdražení jízdného. V Bublavě mají místní vlekaři pro lyžaře dobrou zprávu. "My ceny neměníme, zůstávají stejné," dodal Lhota.

Práce jeskyňářů na uzávěru jeskyně
Ochrana proti nezvaným návštěvníkům. Jeskyňáři uzavřeli jeskyně v Českém krasu

Na výběr z řady možností od krátkodobého, přes dlouhodobé jízdné. nechybějí permanentky na celou sezonu, které asi v této nejisté době moc na dračku nepůjdou. Základní jízdné v hlavní sezoně pro dospělého na dvě hodiny je 300 korun. Za celodenní skipas pak zaplatí 475 korun. Vícedenní, večerní, dětské a mimosezonní lyžování vyjde levněji. Hlavní sezona začíná v tomto areálu 21. prosince a končí 15. března.

"Uvidíme, jak to bude vypadat letos. Loni vleky nejezdily, ale hory byly stejně narvané k prasknutí. Lidi chtěli na čerstvý vzduch. Snad si v zimě zalyžujeme. těším se na to," říká Ladislav Minařík z Kraslic.