Mnozí nyní zažívají úzkosti, deprese, stres, poruchy spánku. Za psychické obtíže se ale stydí a často se i bojí říci si o pomoc. Potíže se přitom nevyhýbají ani mladým lidem. Své o tom ví i vysokoškolský student Marek Fiala ze Zruče nad Sázavou, který přemýšlel, jak by mohl v této době pomoci.

Lidé chtějí pomáhat

Vycházel sám ze svých zkušeností, kdy potřeboval pomoc a nevěděl, kam se obrátit. Založil proto platformu Tymosia pro spojení terapeutů a lidí s psychickými strastmi, která nyní sdružuje už na 50 terapeutů. Provozuje ji bez podpory většího státního či soukromého subjektu a k jeho velké radosti je spousta mladých lidí ochotna mu s jeho myšlenkou pomoci.

„Cílem je, aby měl každý možnost si najít vhodného člověka, který mu pomůže s jeho obtížemi bez nutnosti vycházení z domova. Člověk se s terapeutem může zbavit stresu, strachu, napětí, což může v této době nejenom pomoci, ale i opravdu někoho zachránit. Na platformě jsou i někteří mediálně známí terapeuti jako například Kateřina Cajthamlová,“ popsal vysokoškolák Marek Fiala.

Pokud jsme přes den nešťastní, či dokonce vystresovaní, nahlodávají pocity naši mysl i v noci.
Noční můry trápí děti i dospělé. Podle odborníků se zlým snům dá vyhnout

Myšlenka projektu „online spojení terapeuta s klientem“ ho prý napadla již v prvním krizovém stavu, kdy chtěl pomoci lidem, najít si člověka, se kterým na sobě mohou dlouhodobě pracovat. „Věřil jsem, že tím můžu lidem nejenom pomoci, ale možná i někomu zachránit život, což se nakonec ukázalo jako pravdivá představa,“ doplnil.

V tuto chvíli jsou v nejužším týmu Tymosie dvě terapeutky, které se starají o obsah stránek, aby byl fakticky správně a lidem mohly stránky pomoci i bez nutnosti objednávat se na terapii. „Takže u nás můžete na stránkách najít velmi podrobné články o úzkostech, depresích, poruchách spánku, fóbiích, domácím násilí, které můžou klientovi buď po terapii a nebo ještě před terapií pomoci s tím, co se vlastně s jeho tělem děje a jak s tím pracovat,“ vysvětlil čtyřiadvacetiletý Marek Fiala.

Ředitel Oblastní nemocnice Kolín Petr Chudomel
Ředitel nemocnice Petr Chudomel: Možná nás covid přivede zpět k podstatě Vánoc

V týmu jsou ještě dva programátoři, tři lidé starající se o reklamu a dva grafici. Všichni si za svojí práci berou jen symbolické částky nebo spolupracují zadarmo. Marek Fiala zdůraznil, že klienti jsou často úplně normální lidé a od vyhledání psychiatrické pomoci a vážných psychiatrických onemocnění mají daleko. Stačí se podívat kolem sebe a každý najdeme příklady kdy obyčejný pracovní stres stál někoho zdraví nebo dokonce život,“ dodal.