Jak skladovat brambory, aby nevyklíčily:

| Video: Youtube

Co se stane, když k bramborům přidáte zralé jablko v hodnotě několika korun? Užitečná věc. Zpomalí se jejich klíčení. Trik, který znaly už naše babičky, má vědecké vysvětlení.


Nahrává se anketa ...

Proč brambory vlastně doma klíčí

Skutečnost, že brambory začnou doma poměrně brzy po zakoupení klíčit, je zcela prostá.

„Brambory jsou jednoduše oklamány. Lidé mívají ve svých domácnostech kolem 20 stupňů, což je ideální teplota pro pěstování brambor. Brambory si myslí, že je tak čas k naklíčení, že už je jaro v plném proudu,“ uvedli například pro Irish Times majitelé věhlasné bramborové farmy Jenny a Patrick McNally v Balrickardu.

McNallyovi proto doporučují uchovávat brambory uskladněné a zakryté na chladném místě, jako je venkovní kůlna nebo dokonce balkon, pokud nejsou teploty příliš nízké. A ideálně v hnědé papírové tašce, běžný igelitový obal kromě jiného totiž neukryje brambory před denním světlem.

Proč nejíst bramborové klíčky

Když brambory naklíčí, začnou produkovat velké množství řady takzvaných sekundárních metabolitů. Podle specializovaného webu Medicine Net jde o:

  • Chlorofyl
  • Solanin
  • Chaconin

Jak Medicine Net vysvětlil, chlorofyl je neškodný pigment, který vytváří zelené zbarvení ve slupce brambor.

„Důvod, proč byste měli věnovat pozornost přítomnosti chlorofylu, je ten, že zelené zbarvení je známkou toho, že se v bramborách produkují jiné, toxičtější chemikálie,“ uvedl Medicine Net.

Jde právě o látky solanin a chaconin, který se koncentrují právě v klíčcích.  Na druhou stranu se v hlíze brambor vyskytují jen v zanedbatelné koncentraci. Znamením toho, že ji lze konzumovat, je obvyklá světlá barva.

Zjednodušeně řečeno, pokud jsou brambory naklíčené jen mírně, lze je bez obav konzumovat. Nicméně bez klíčků, ty už by nesjpíše způsobily zdravotní potíže jako je zvracení, nevolnost či zmatenost. Je tedy je potřeba odstranit.

Jak zatočit s klíčením brambor

Klíčení brambor omezí chytrý trik

Jak už bylo uvedeno, pokud jsou brambory v pokojové teplotě, začnou během dnů klíčit. Toto klíčení lze poměrně účinně zpomalit pomocí zralého  jablka. Proč?

Odpověď nabízí například výzkum prezentovaný ve vědecké elektronické knihovně National Library of Medicine. Ten prokázal, že klíčení výrazně zpomaluje či zastavuje – dle koncentrace – ethylen. Jde o plyn s nasládlou vůní.

A jak ve své studii a pokusu popsal už například v roce 1974 tým vedený bioložkou a chemičkou Irenou Rylskou, během zrání poměrně velké množství ethylenu produkuje právě zrající jablko.

Věděli jste o bramborách, že …

  • Větší význam pro lidskou výživu mají ze zemědělských plodin pouze pšenice, rýže a kukuřice setá?
  • Slovo brambory vzniklo pravděpodobně od názvu Braniborska, odkud se do českých zemí brambory dostaly?
  • Běžné konzumní brambory obsahují přibližně 24 procent hmotnosti sušiny, z toho zhruba 75 % tvoří škrob?
  • Hlízy obsahují významná množství kyseliny citrónové, polyfenolů, minerálních látek a vitamíny C, B1, B2, B3 a K
  • Největším producentem brambor je Čína. Ročně se zde vypěstuje asi 100 milionů tun brambor
  • Před sto lety se brambory na území ČR pěstovaly na necelých 4 milionech hektarů, nyní je to asi 2, 5 milionu hektaru