Na pomezí Jihomoravského a Zlínského kraje, kousek od pověstmi opředeného hradu Buchlov, leží domácí hřiště šéfa Kanceláře prezidenta republiky. Nakrátko střižený trávník, moderní šatny, hezké dresy. Místní jsou na svůj klub náležitě hrdí. Jenže od jara čelí urážkám, nařčením.

Výhoda? Informace

Stačila informace o dotaci. Osvětimany totiž získaly od fotbalové asociace osm set tisíc korun.

„Všichni řeknou, že Mynář někde někoho zná, a proto dostali peníze. Je to jinak: Mynář prostě věděl, že takové dotace jsou a řekl kolegům, abychom podali přihlášku,“ vysvětlil.

Ilustrační foto
Gólman Jakl vstřelil gól ze šedesáti metrů. A pak přidal druhý z penalty

Reakcím, s nimiž on sám počítal, se však nelze divit. Jméno 51letého byznysmena a pozemkového magnáta působí u značné části veřejnosti jako rozbuška. „Je to standardní česká závist,“ podotkl. Opravdu?

Na jaře Deník zjistil, že tak vysoká finanční pomoc není (i vzhledem k osvětimanským „reáliím“) úplně běžná. Hlavní výběr hraje 1. A třídu, ale dotace mířila na mládež. A to je ta potíž: v klubu ze Zlínska fungují pouhopouhá dvě družstva dorost a žáci.

„Máme ještě přípravku. Já už svého tříletého syna vodím na hřiště,“ prohlásil Mynář a ubezpečil, že využití dotace je přesně dané. „Musíme k tomu vést podvojné účetnictví a účetní musíme samozřejmě platit.“

Ostatní kluby podobné štěstí neměly. „U nás hraje osm družstev a celkově jsme od svazu i ministerstva získali o třetinu méně peněz než oni,“ popsal Jaroslav Kopper z SK Slovácká Viktoria Bojkovice, což je přímý sok Osvětiman. Posledním případem silné averze byl vítězný duel v Nivnici.

„Tamní činovník a hlasatel začal povídat, že jednou Mynář skončí a s ním i fotbal v Osvětimanech. Tohle na vesnici nepatří. Jestli si nějaký hlupák myslí, že po odchodu Mynáře skončí fotbal v Osvětimanech, tak je to úplně vedle,“ dodal Mynář. Nadávky jsou časté. A rodák z nedalekého Kyjova o nich ví.

Jan Koudelka
Velký nebo malý fotbal? Mistr světa Koudelka se bude muset rozhodnout

„V každé vesnici existuje blbec, který závidí a nemá nic jiného na práci než pomlouvat a nadávat. To, že se prohraje, přikládá tomu, že za fotbalem tady stojím já, protože jsem kancléř. Vím, ke každému fotbalu patří emoce. Beru, že někam přijedeme a vzájemně si zanadáváme. Ale po devadesáti minutách se pískne do píšťalky, hlavy vychladnou, podáme si ruku a můžeme jít na pivo. Kdo tohle neumí, je podle mě chudák,“ řekl k urážkám Mynář.

Místní „chalupář“ nezapře patriotismus. Za rok údajně investuje do klubu sto tisíc korun (což je údajně zhruba čtvrtina rozpočtu na jednu sezonu). Přesto se nepovažuje za mecenáše. „Každý, kdo se dnes věnuje amatérskému fotbalu, ať už je trenér, hráč, sponzor nebo rozhodčí, zaslouží obrovskou pochvalu,“ poznamenal Mynář.

Osvětimany mu svěřily nejrůznější záležitosti. Rady o dotacích jsou jen špičkou ledovce. „Pokud máme nějakou klubovou schůzi, snažím se na ní být,“ sdělil Mynář, který rád debatuje s trenérem o sestavě a taktice (někdy si navíc chodí sednout na lavičku).

Hvězda v důchodu

„Často jsem častován jako asistent a všem za to děkuji,“ usmál se hradní kancléř a veliký fotbalový nadšenec.

Jen pro doplnění: koučem Osvětiman je Pavel Němčický, bývalý obránce, jenž dlouhá léta oblékal dres Slovácka. Díky jeho kontaktům přišel do mužstva někdejší makedonský reprezentant Veliče Šumulikoski.

Arsenal Česká Lípa - Železný Brod 1:0 (0:0).
Juventus, Real či Ajax. Názvy slavných klubů, jež najdete i na českých vesnicích

Kdo by si také nechtěl v „důchodu“ užít pohodu na vesnici? „Nestojí nás ani korunu, pokud nepočítám cestovní výlohy. Víte, nabízíme dobré podmínky v podobě dvou travnatých ploch, udržovaných kabin, hezkého areálu a nadstandardu v podobě kvalitního trenéra. Kluci nechtějí kopat na hrbolatém hřišti a pod trenérem, který nic neumí,“ doplnil Mynář.

Za pivo a párek se tady ovšem nehraje. Osvětimany občas vyplácejí prémie, jindy Mynář vymyslí speciální dárek. Tak jako před dvěma lety. Kancléř udělal pro hráče a blízké okolí zájezd na Euro do Francie. „Byla mi nabídnuta možnost získat vstupenky. Já této nabídky využil,“ zmínil Mynář aférku z roku 2016.

Chcete další důkaz, že „žije“ i velkým fotbalem? V rozhovoru pro Deník Mynář zkritizoval fotbalovou asociaci za to, že se nezastala Slavie po jejím vyřazení z Ligy mistrů.

Nikola Skudříková a Lukáš Rac si řekli své ANO přímo na fotbalovém hřišti.
Fotbalová veselka v Českém Těšíně. Před brankou se ženil místní kapitán

„Šlo o výsměch Slavii, ale také celému českému fotbalu,“ řekl kancléř s narážkou na srpnová střetnutí s Dynamem Kyjev. Pražané doma remizovali 1:1, potom na Ukrajině prohráli 0:2.

„Bylo to jasné úmyslné ovlivnění zápasu ze strany rozhodčích. Víte, pořád se mluví o tom, jaká je v Česku korupce a jak je jenom tady všechno špatně. A teď si to dejte do souvislosti se zápasy Slavie. I kdybych byl fanouškem Sparty, byl bych stejně naštvaný, jako jsem teď, protože fandím Slavii. To, co předvedli rozhodčí, je nepochopitelné a odstrašující. Neuznat regulérní gól a uznat neregulérní gól z ofsajdu není náhoda,“ zkritizoval Mynář.

Stejně jako slávističtí funkcionáři, i on slovně zaútočil na klan Surkisů (Grigorij je místopředsedou UEFA, Igor vede Dynamo). „Neznají čest a fair play. Nás Čechy mají za nazdárky. To mě neskutečně štve,“ uzavřel boss z Hradu.

Mimochodem, dnes hrají Češi proti Ukrajině (a tedy i Surkisovi…).

Matěj Helešic věří, že i v Pardubicích může Dynamo uspět.
Z Baníku do druhé ligy? Moje první volba, tvrdí reprezentant Helešic o Dynamu