Jak jste strávil nedobrovolnou pauzu?

Snažil jsem se dodržovat karanténu, měli jsme individuální plán. Naštěstí mám v Karviné vedle baráku park, hodně času jsem strávil tam. V takovém věku je to těžší v tom, že člověk neví, jak si to rozvrhnout. Nemůže se honit jako před deseti nebo pěti roky. Musí uvažovat i hlavou, nejde do toho bušit každý den.

Co děti a škola?

Malý má pět, ten je v klidu. Dcerky to mají jinak, musí se učit online. Starší má devatenáct, mladší má deset. Ale zase jsme si říkali, že kdyby to takhle měly rok, tak mají známky lepší. Učitelé asi teď trochu zavírají oči a holky mají známky lepší.

Utkání 20. kola první fotbalové ligy: Baník Ostrava - Sparta Praha, 14. prosince 2019 v Ostravě. Na snímku brankář Baníku Jan Laštůvka.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

Chodily si za tátou pro rady?

Ne, ne. Já bych jim stejně moc neporadil. Viděl jsem pár příkladů a je to už fakt hodně daleko, už bych jim v tom asi nepomohl.

Má se trénovat bez kontaktů, daří se to spoluhráčům dodržovat?

Jo, jo. Měli jsme různá cvičení. Rozestupy se daří dodržovat, při střelbě taky. Minulý týden jsme měli tréninky jen po dvojicích, nebyl problém.

Premiéra filmu Baník!!! v Gongu v Dolní Oblasti Vítkovic , 2. března 2018 v Ostravě. Václav Brabec.
EXKLUZIVNĚ: Vítkovicím chci pomoci, ne je pohltit, říká šéf Baníku Václav Brabec

Upřímně. Věříte, že se sezona dohraje?

Můj názor je, že se nedohraje. Samozřejmě bych chtěl, aby bylo všechno v normálu, ale moc tomu nevěřím. Hodně sportů skončilo, třeba házená a další sporty v halách. Chtělo by to, aby lidi přišli na jiné myšlenky. Na druhé straně by se asi hrálo bez diváků a to by bylo těžší.

Jaké by to bylo bez diváků?

Zvláštní. My speciálně hrajeme díky fanouškům vlastně každý zápas doma. Zůstalo ještě hodně zápasů, je tam nadstavba. Kdyby zbývalo zápasů jen pár, tak řekneme: dobře, dohrajeme to nějak a uvidíme, co bude příští rok. Kdyby se to teď ukončilo, byla by v nevýhodě mužstva z druhé ligy a musel by se hledat nějaký kompromis.

Utkání 23. kola první fotbalové ligy: Baník Ostrava - Fastav Zlín, 1. března 2019 v Ostravě. Na snímku Jan Laštůvka.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

Vy to vidíte jak?

Dokážu si představit, že by dva nejlepší z druhé ligy postoupili. Ti, co jsou na prvních dvou místech, mají stadion, jsou finančně zajištění, liga by se rozšířila a příští rok by se třeba už nehrála nadstavba. To jsou jen mé představy. Vím, že to není jednoduché, ale možná by to bylo nejlepší. Nikdo by nepadal a nahoru by šla dvě mužstva.

Když se bavíte v kolektivu, jaký názor převažuje? Dohrát ligu, nebo ji zrušit?

Každý by chtěl hrát, nikoho nebaví samotného běhat. To je dobré tak první dva týdny, že si člověk trošku odfrkne, ale pak už neví, co má dělat. Taky už pak vymýšlí blbosti, neví, co má dělat. V kolektivu je to opravdu jiné. Bavíme se, ale rozhodnutí není na nás, tak nemá cenu nad tím moc přemýšlet.

Trénink fotbalistů prvoligového klubu FC Baník Ostrava v rámci uvolňování opatření při pandemii nového koronaviru, 22. dubna 2020 v Ostravě.
Ledy se hnuly! I Baník už trénuje po skupinkách, všichni věří v pokračování ligy