Klíčem k restartu jsou kontrolní testy na Covid19 v Karviné, ty proběhnou šestnáctého července, o den později bude zasedat ligové grémium. S tím, že nadstavba se dohraje 23. a 26. července, baráž 29. července a 1. srpna. „Situace se značně komplikuje, do pondělí jsme žili v nejistotě,,“ povzdechl si opavský trenér Radoslav Kováč. „Zlín, Teplice i Sigma mají jistotu záchrany, hráče tak poslali na dovolenou a mohou se už v klidu zaměřovat na nový soutěžní ročník,“ pokračoval Kováč. „Naopak my jsme v situaci, kdy nevíme, zda nedejbože spadneme, nebo se udržíme. Od toho se odvíjí i transferová politika. Máme vytipované hráče, ale nyní jim nejsme schopni říci, jakou soutěž budeme hrát. Čas letí rychle a tito kluci nebudou čekat věčně,“ přemýšlí nahlas šéf opavské lavičky.

Jak již bylo zmíněno, týmy, které jsou zachráněné, poslali své hráče na dovolenou. „Chápu jejich rozhodnutí, být v jejich situaci, také bych poslal kluky na dovolenou. Je nám ale všem jasné, že o regulérnosti ligy nemůže být v této chvíli řeč,“ zdůraznil Kováč.

Pořádné rozčarování zavládlo i ve vedení SFC Opava. „Klub toto rozhodnutí vnímá s velikými rozpaky. FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA bude ukončena 14. července a na její žádost bylo Ligovým grémiem 11. května rozhodnuto, že pauza mezi posledním mistrovským utkáním a prvním zápasem baráže bude minimálně pět dní. Při této změně termínové listiny FORTUNA:LIGY ovšem prvoligové kluby sehrají během deseti dní čtyři velice důležitá utkání o účast v první lize,“ píše se v prohlášení SFC k aktuální situaci. „Toto řešení stávající situace, v níž jsme se neocitli vlastní vinou, považujeme za krajně nešťastné. Posunutí termínové listiny má zároveň výrazný vliv na přestupovou politiku klubů, prodlužování stávajících kontraktů hráčů a v neposlední řadě také zdravotní stav fotbalistů,“ stojí ještě na webových stránkách klubu.