Bilance pětiměsíční štace osmapadesátiletého trenéra je tristní. Baník pod vedením Vrby odehrál 11 ligových utkání, v nichž získal pouze jedenáct bodů a aktuálně je na čtrnácté – tedy barážové – příčce tabulky nejvyšší soutěže. Navíc Slezané horko těžko přešli v poháru přes třetiligovou Kroměříž. Museli až do penalt.

FCB selhával zejména doma, kde si zapsal hned čtyři porážky. Vrcholem pak bylo počínání po reprezentační pauze, kdy Baník podlehl doma Českým Budějovicím (1:2) a remizoval v Liberci (0:0), byť hrál od 38. minuty proti desíti hráčům soupeře. 

10. kolo první fotbalové ligy: Baník Ostrava - Dynamo České Budějovice, 1. října 2022, Ostrava. Trenér Ostravy Pavel Vrba.
Trenér Baníku Vrba: Špatná mezihra, nebyla kvalita. Almásiho loňské góly chybí

„Situace je taková, jaká je. Po jedenácti kolech jsme na čtrnáctém místě tabulky, našim představám neodpovídají ani výsledky, ani výkony,“ uvedl Luděk Mikloško, šéf sportovního úseku Baníku.

Bývalý skvělý brankář byl do své funkce oficiálně jmenován teprve minulý týden. Terén v klubu si však měl možnost prohlédnout prakticky po celý průběh roku 2022. Sám viděl řadu nejistých a nepochopitelných tahů kouče během utkání, některá zmatečná rozhodnutí i vyjádření, fakt, že ze sestavy i střídání zmizeli nadějní mladíci a odchovanci.

A když viděl, že nejspíš není úniku, než trápení ukončit, začal Mikloško jednat. „Je na nás, abychom si přiznali nejen tento fakt, ale i celkový současný stav, v jakém se celý A-tým nachází,“ řekl pro klubový web i majitel Václav Brabec, který přitom v létě Vrbu do Baníku přivedl, ačkoliv byl už dohodnut s Pavlem Hapalem.

Liberec - Baník (9. října 2022)
Čarující Laštůvka vynuloval Liberec, Baník ale opět nevyužil dlouhou přesilovku

„Dospěli jsme k názoru, že toto řešení je nyní nejlepším možným pro obě strany. Samozřejmě jsme si to představovali jinak a věřili jsme v dlouhodobou úspěšnou spolupráci, ale fotbal už je v některých věcech takový, nevyzpytatelný a během několika týdnů se může všechno změnit,“ dodal Václav Brabec

Nyní musí hledat nového kouče. Bude jím třeba právě Pavel Hapal? Těžko říct. Pro Pavla Vrbu je to ale stejně jako v roce 2004 další hořký konec v Baníku! Možná definitivní.