„Čeká nás nejdůležitější utkání od mého příchodu k týmu,“ řekl kouč Jaroslav Šilhavý.

Má pravdu. Připravte se, že na hřišti to bude jiskřit. A možná i díky několika „příběhům“, jež minulé zápasy neměly. „Je tu spousta věcí, které přilákají pozornost,“ uznal český trenér.

Anglický Harry Kane
Kane rozhodl. Anglie ovládla skupinu Ligy národů

Samozřejmě, jeden napíše i sám Šilhavý fanouškům se ukáže poprvé doma. Kousek vedle, na druhou lavičku, se zase posadí Pavel Hapal (jakožto kouč slovenského týmu). A do třetice muž pod drobnohledem: útoky hostů má v Edenu řídit slávista Miroslav Stoch.

Už chápete, že tohle vážně nebude běžné derby?

Hapal začal výborně

Češi mají k soupeři respekt. Možná i proto, že sami vědí, jak pomáhá výměna trenéra… Zatímco tady Jarolíma vystřídal Šilhavý, pod Tatry přišel Hapal.

Narychlo (a nečekaně): ještě v červenci vedl Spartu, která ho po nezdarech vyhodila. Bez práce byl jen chvíli. Po říjnové rezignaci Jána Kozáka vyslyšel vábení od slovenského svazu. „Bude to pro mě specifický zápas,“ uznal kouč.

Dvanácté setkání federálních rivalů.Zdroj: DeníkJeho další slova rovněž stojí za pozornost. „Slováci mě více doceňují,“ utrousil Hapal, který nešel do neprobádaných vod. Před krátkým angažmá ve Spartě působil tři roky u slovenské jednadvacítky, dříve vedl i Senici a Žilinu.

Teď je poprvé u seniorské reprezentace. A začal dobře. Výborně. Slováci pod jeho vedením porazili Ukrajince 4:1. „Tak vysoké skóre jsem ani já nečekal,“ dodal Hapal. Opravdový test však přijde až dnes. „Uděláme vše proto, abychom vyhráli,“ vzkázal do Prahy.

Zvláštní pocity bude prožívat i Miroslav Stoch. Velký lídr současné Slavie, jehož dlouho míjely pozvánky do reprezentace (Kozák jej vyloučil ihned po hádce na Euru 2016).

Patrik Schick
Odchod z AS nemám v hlavě, řekl Schick, hvězda duelu v Polsku

Válku Stoch vs. Slovensko ukončil až Hapal. „V týmu jsem nebyl dva a půl roku. Návrat si užívám,“ sdělil Stoch, jehož fanoušci vítali jako ztraceného syna.

Přijetí v Edenu už tak vřelé nebude. „Jsem zvědavý na pocit, když budu hrát na domácím stadionu, ale půjdu do kabiny hostů,“ konstatoval 29letý záložník.

A jak bude zvláštní, když do něj zajede Tomáš Souček… Kamarádství půjde stranou.

Oba týmy jsou si podobné. Třeba i v tom, že hru tvoří legionáři z Ameriky. Bořek Dočkal byl letos ve Philadelphii, Albert Rusnák obléká dres klubu ze Salt Lake City.

České odhodlání

Ale zpět k Lize národů. O tu jde dnes především.

Neúspěch a sestup o patro níž by byl nepříjemný: kvůli koeficientu a dalším bitvám o evropský šampionát.

„Každý hráč má rád utkání, kdy jde o hodně. Cítím odhodlání, ale myslím, že na nás není vyvíjen enormní tlak,“ zmínil Dočkal (a s podobným tvrzením přispěchal také Šilhavý: „Není to kdo s koho, mistrovství světa.“).

Češi jsou díky výhře na Slovensku v lepší pozici ve druhé výkonnostní skupině je udrží i remíza. „Chceme být aktivní a dát góly. Sice nám stačí remíza, ale mohu slíbit, že na ni nebudeme spoléhat,“ uvedl Šilhavý.

Nechme se tedy překvapit. Výsledkem i atmosférou vstupenky do Edenu jsou totiž stále k dispozici.

Juraj Kucka (vlevo) v souboji s Jaromírem Zmrhalem.
Slováci si před derby spravili chuť. Ukrajině nasázeli čtyři góly