Berlínský tým remizoval 2:2, obral favorita. Český reprezentant k tomu přispěl velmi slušným výkonem ve druhém poločase, do nějž naskočil jako střídající hráč. Jeho výkon sledovali také vítězové McDonald's Cupu, kluci, kteří kopou za ZŠ Klegova a Vítkovice.

Darida si s nimi po zápase pokecal a také oni mohli slyšet, jak komentuje změny v české reprezentaci.

Lukáš Haspra s mistrovskou trofejí.
Zlatý kapitán Lukáš Haspra: Rýpali do mě, že prý už nemůžu a simuluji

Národní tým vede nový trenér Jaroslav Šilhavý. Mluvil jste s ním?
Byli jsme v kontaktu dokonce několikrát. Bavili jsme se před posledním srazem, kdy se hrálo na Slovensku a na Ukrajině. Nakonec jsem nejel, ale bylo to opravdu o chlup.

Proč?
Kvůli kolenu. Šel jsem hrát za juniorku na šedesát minut, abych zjistil, jak na tom jsem. Hlavou jsem se rozhodl, že to nepůjde. Kdyby to bylo srdcem, tak bych jel. Ale musel jsem si položit ruku na srdce a říct, že ještě ne. Že na úroveň nároďáku to není.

V listopadu hrajete se Slovenskem.
Už jsme se bavili před minulým zápasem, špičkovali jsme se. (v Hertě hrají Slováci Ondrej Duda a Peter Pekarík pozn. red.) Příště to bude velmi důležitý zápas.

Kolem mužstva se po odchodu Karla Jarolíma změnila atmosféra. Máte podobné zvěsti?
Mám stejné zprávy. Trenér Šilhavý je hodně lidský. Hodně pracuje na komunikaci a to je dobře.

Kluci z Ostravy na fotbale v Dortmundu
České naděje na fotbale v Dortmundu: Proč to ten týpek nedal?

Dřív to tak nebylo?
Bylo, ale… Když přijde nový trenér, je hned víc komunikace. Přijde nový impulz, každý se chce ukázat.

Když prohrála reprezentace v Rusku 1:5 a kouč Jarolím skončil, hráči mluvili o tom, že jsou špatní, že to je realita. Jste opravdu ztracená generace?
Myslím, že kluci to měli v hlavách proto, že čtou noviny. Nepovedl se zápas s Ukrajinou a na všechny to dolehlo. Začalo se psát, že je všechno špatně, vyjadřovali se tak odborníci. To se přeneslo do zápasu v Rusku. Pak přišla změna trenéra, nový impulz, kluci zapomněli na to, co říkali. Na Slovensku a Ukrajině bylo vidět, že hrát umíme, že nejsme ztracená generace. Nemáme Messiho, nemáme individuality, které by rozhodovaly každý zápas, ale když do toho dáme všechno, můžeme být úspěšní.

V Hertě jste tři roky. Nemyslíte na změnu?
Nějaké nabídky byly, ale nic konkrétního. Byl jsem tři roky po sobě zraněný. Hrajeme hezký fotbal. Nemám důvod utíkat.

Být vzor je odpovědnost
Dortmund Jako malý měl v pokoji plakáty Davida Beckhama a Pavla Nedvěda. Nyní je Vladimír Darida rovněž vzorem. Například pro kluky z ostravské ZŠ Klegova, vítěze McDonald's Cupu, s nimiž se potkal v Dortmundu.

„Je hezké být vzor. Ale také je to odpovědnost. Musím jít příkladem na hřišti i vystupováním mimo něj,“ říkal. „Kluci vidí, že někdo jako oni, někdo, kdo měl stejné sny, si je může splnit. To je pro ně plus.“

A jak na to? „Je potřeba být poctivý. Poslouchat trenéra a dělat všechno naplno, i když se nekouká,“ radí Darida. On se tím řídil…

PCO Dynamo hraje úspěšně druhou ligu futsalu
Po zápase v klidu na pivo. Petr Benát úspěšně přesedlal z fotbalu na futsal