Fotbalisté Opavy v přípravě válí, dobře se jeví i posily

Opavští fotbalisté v přípravě zatím válí. Družina trenéra Josefa Mazury má za sebou čtyři zápasy, ani z jednoho neodešla poražena a to se jí do cesty postavil i vedoucí celek polské Extraklasy Śląsk Wrocław v čele s reprezentantem Sebastianem Milou.

Dobře se jeví i nové posily. Obránce Vladimír Coufal už ve slezské metropoli smlouvu podepsal, trenér Mazura stojí i o frýdeckého záložníka Radima Grussmanna. „S Coufalem jsme už domluveni, je náš. Na devadesát procent u nás zakotví i Radim Grussmann,“ prozradil trenér Josef Mazura.

Dalším hráčem, který je v Městských sadech na zkoušce, je jednadvacetiletý ofenzivně laděný záložník Marcel Cudrák z divizního Krnova. „Marcel je fotbalista, který má předpoklady hrát druhou ligu. Musí se ale s ním pracovat, přece jen potřebuje dostat režim a navyknout si na profi fotbal,“ podotkl opavský kouč. V seznamu opavských posil figurovala ještě jména dvou obránců, a to Jakuba Dohnálka a Ondřeje Lysoňka. Oba si už vyzkoušeli i první ligu, navíc jsou ještě mladí.

Bohužel v opavské kabině se zatím příliš neohřáli, z přípravy je vyřadily zdravotní problémy. „S oběma jsme stále v kontaktu. Kuba Dohnálek by měl začít snad tento týden trénovat. U Ondry Lysoňka zatím nevíme. Pokud budou oba zdraví, mohou být posilami, věřím, že v přípravě ještě prostor dostanou,“ řekl Josef Mazura.

Není vyloučeno, že se během přípravy v opavské kabině nějaká nová tvář objeví.

Podle informací Deníku měla Opava zájem o zkušeného stopera Davida Čepa, který skončil v Prešově, tato možnost ale padla. Ve hře je také odchovanec Spartaku Trnava Tomáš Hanzel, naposledy hrající v Petržalce. „Tomáše dobře znám, za mě hrál stejně jako Ciferský v Trnavě ligu. Chtěl jsem ho vzít na zkoušku, ale Petržalka tomu není nakloněna,“ přiznal Mazura.

V minulém týdnu s Opavou trénoval zkušený gólman Petr Vašek. „Požádal nás, zda s námi nemůže trénovat. Má platnou smlouvu v Rusku, uvidíme, co bude s ním dál. Nám to pomohlo, protože náš druhý gólman Pepa Květon je zraněný,“ dodal opavský trenér, který by rád v týmu měl i Václava Zapletala.

Ten se ale v minulém týdnu nedomluvil s vedením na nové smlouvě a následně odmítl nabídku i ze Sokolova. „Véna je univerzál, takový hráč by se nám určitě hodil,“ doplnil Mazura. Jak Deník zjistil, Václav Zapletal v Opavě zřejmě zůstane, zítra bude jednat o novém kontraktu znovu.

Opava toho během přípravy stihla už hodně. Kromě čtyř přípravných utkání také absolvovala čtyřdenní kondiční soustředění v Horní Bečvě. „Na nic si nemohu stěžovat, příprava zatím probíhá podle plánu. Se vším všudy nám vyšlo i soustředění, kde jsme měli vynikající podmínky,“ pochvaloval si Mazura. Čtyři dobré výsledky z přípravy by ale kouč nechtěl přeceňovat. „Příprava není soutěž. Třeba v Trenčíně jsme nehráli dobře, domácí nás jasně přehrávali, byli lepší v kombinaci. My jsme nebyli schopni najít za celý zápas svou vlastní tvář,“ uzavřel Josef Mazura.

Odehrané zápasy
Opava - Uničov 7:0 (2:0)
Třinec - Opava 1:3 (0:3)
Wrocław - Opava 1:1 (0:0)
Trenčín - Opava 3:3 (1:1)

Zbývá sehrát
Opava - HFK Olomouc (4. února)
Opava - Frýdek-Místek (11. února)
Opava - Slovácko (19. února)
Opava - Hlučín (22. února)
Brno - Opava (25. února)

Roman Brhel

Třinci to v přípravě moc nejde, Luhový zůstává nad věcí

Fotbalový Třinec, po podzimu devátý celek druhé ligy, má prozatím zápornou bilanci ve dvou podstatných ukazatelích. Týkají se změn v hráčském kádru a dosavadních výsledků v přípravných duelech.

Půlku z osm týdnů trvající zimní přípravy už mají třinečtí fotbalisté zdárně za sebou. Na jarní část soutěže, do které vstoupí první březnovou sobotu derby s Karvinou, se připravují výhradně v domácích podmínkách.

„Ekonomická situace nám nedovolila vyrazit na soustředění, ale i tak jsem s dosavadním průběhem přípravy spokojený. Dá se říct, že je o něco náročnější než ta předchozí. Hráči ji zvládají dobře. Někteří z nich léčí drobné šrámy, ale větší zdravotní potíže se nám naštěstí vyhýbají,“ uvedl kouč Třince Ľubomír Luhový.

U výsledků však trenérova spokojenost končí. Jeho svěřenci totiž nezvládli „trojboj“ s Opavou, Žilinou a Baníkem. A to jak herně, tak i výsledkově. V každém zápase inkasovali třikrát, ale trefili se jen dvakrát, proti Opavě a Baníku.

„Nezastírám, že po herní stránce nám to zatím moc nejde, což potvrdila konfrontace se třemi silnějšími celky. Dopouštíme se spousty zbytečných chyb a kazíme lehké přihrávky. Pokud budou někteří hráči v tomto trendu pokračovat, budou mít problém se v kádru udržet,“ zvedl Luhový varovný prst. Oproti předešlým letům byl zimní pohyb na hráčské soupisce Třince minimální.

Zmizeli z ní útočníci Szmek (Čáslav), Mrázek (Hradec Králové, na podzim hostoval v Opavě) a záložník Pospíšil (Olomouc). Staronovými tvářemi jsou naopak záložníci Byrtus (na podzim Frýdek-Místek) a Eismann (rok a půl hrál první ligu v polském v Nowém Saczi).

Testovaní hráči Baka, Steiner, Podgajski, Vanák a Gosto se do kádru Třince neprobojovali. „V jednání je příchod dalších fotbalistů. Dovedu si představit, že budeme mít v kádru jen tři útočníky, ale rádi bychom vyztužili obranu jedním stoperem,“ prozradil Luhový.

Odehrané zápasy
Třinec - Petrovice 6:0 (4:0)
Třinec - Hlučín 1:0 (0:0)
Třinec - Opava 1:3 (0:3)
Žilina - Třinec 3:0 (1:0)
Třinec - Ostrava 1:3 (0:2)

Zbývá sehrát
Ružomberok - Třinec (1. února)
Třinec - Ostrava B (7. února)
HFK Olomouc - Třinec (11. února)
Orlová - Třinec (14. února)
Třinec - Liptovský Mikuláš (18. února)
Třinec - Frýdek-Místek (25. února)

Robert Schedling

Karviná: Milosavljeva by měl nahradit Vladavić

Druholigový kádr fotbalové Karviné doznává podstatných změn. Vedení klubu MFK OKD pustilo do konce sezony na hostování do Žižkova svůj srbský klenot Vladana Milosavljeva, naopak získalo na dva roky Bosňana Admira Vladaviće a nově i Pavla Vránu, který už v Karviné na jaře 2011 působil.

Vrána, jenž odešel coby nejlepší karvinský střelec loni do polských Gliwic, se hned v úvodu sezony zranil a nehrál. Karviná o něj od podzimu usilovala, ale musela čekat, jak dopadne arbitráž mezi hráčem a jeho manažerem. „Byly tam nějaké problémy, ale tento týden Pavel arbitráž vyhrál a je naším hráčem. Podepsal kontrakt na dva roky s opcí,“ komentoval spokojeně příchod staronové posily Petr Mašlej, manažer MFK OKD Karviná a asistent hlavního trenéra Karla Kuly.

„Pavel s námi dosud jen trénoval, ale už se může zapojit i do zápasů, což je skvělé. Při té marodce, která nás momentálně stíhá, je každý zdravý hráč dobrý,“ poznamenal trenér Kula, jemuž dává momentálně notnou práci poskládat sestavu pro přípravný zápas. Na marodce se mu totiž před utkáním s Frýdkem-Místkem ocitlo z různých důvodů hned jedenáct (!) hráčů, z toho šest z podzimní základní sestavy.

„Takovou přípravu jsem ještě nezažil. Můžu se jen modlit, aby někdo z těch nakopnutých byl do úterý, kdy hrajeme s Banskou Bystricí, v pořádku,“ kroutil hlavou Kula.

Ten se na jaře bude muset obejít bez služeb Srba Milosavljeva, který se po třech a půl letech v Karviné rozhodl zkusit štěstí v první lize. Krajního záložníka MFK OKD angažoval poslední Žižkov. Zatím jen na hostování. „Vlado chtěl zkusit první ligu. Bude to pro nás pochopitelně oslabení, ale respektujeme přání hráče, který chtěl odejít. Hostování je bez opce na přestup, v létě se Vladan vrátí,“ upřesnil Mašlej.

Trenéru Kulovi tak nastává problém nahradit klíčového borce sestavy. „Naštěstí máme za Milosavljeva adekvátní náhradu Vladaviće, který v přípravě potvrzuje, že by Vladana měl zastoupit. Kdyby tady nebyl, asi bychom měli větší problémy,“ připustil Kula. Admir Vladavić by se mohl stát velkou posilou týmu. Má zkušenosti z Ligy mistrů, a také operuje na levém kraji zálohy jako Milosavljev, přičemž může zaskočit i na opačném konci či jako záložník ve středu pole.

Karviná testuje rovněž další hráče z ciziny. Poláka Tkocze už pustila domů, ovšem další ještě zůstávají. „Je tady Polák Smolec, ale s tím se nejspíš také rozloučíme. Pak tady máme Srba Čuluma se zkušenostmi z ruské ligy, toho ještě vyzkoušíme, a Chorvata Saviće, který je tak půl na půl. Působí unaveně, kluci z Balkánu asi nejsou zvyklí tolik trénovat,“ zasmál se Petr Mašlej.

Odehrané zápasy
Karviná - Ostrava 2:4 (1:1)
Karviná - FC Hlučín 2:0 (1:0)
Karviná - Trenčín 2:1 (0:1)
Olomouc - Karviná 3:0 (2:0)
Karviná - Frýdek-Místek 3:3 (1:0)

Zbývá sehrát
Karviná - Banská Bystrica (31. ledna v Žilině)
Karviná - Gliwice (4. února od 11 hodin)
Bielsko-Biała - Karviná (11. února)
Karviná - HFK Olomouc (15. února)
Karviná - Katovice (18. února)
Karviná - Mikulovice (22. února)
Karviná - Petrovice (25. února)

Martin Ruščin