První příčku obsadily Ludgeřovice. Nikdo jiný nedal více než sedmašedesát branek a hlavně nikdo jiný jich neinkasoval pouze šestnáct. V tomto ohledu nemělo mužstvo trenéra Vladimíra Coufala vůbec žádnou konkurenci.

Nelze se čemu divit, neboť obranná čtyřka Nagy, Fejerčák, Balgar a Stepek hrála pohromadě, navíc disponuje velkými zkušenostmi. Opomenout nesmíme ani nedobytnou tvrz v podobě brány gólmana Tomáše Hájka. Jako výborná posila se ukázal právě Lukáš Stepek, jenž předtím nastupoval za lokálního rivala ze sousedních Markvartovic.

V útoku střílel góly pověstný kanonýr Michal Pěntka. Celkově jich vsítil osmnáct a společně s darkovickým ostrostřelcem Lukášem Poštulkou se zařadil na třetí místo střelecké tabulky. Lepší už byl s dvaadvaceti přesnými zásahy Jan Rumel z Fryčovic a kozmický Jakub Starý, jenž vstřelil o tři branky méně.

Kouč Vladimír Coufal vedl svůj celek, v němž se vyvažovaly zkušenosti s dravým mládím, pevnou rukou. Nejeden fotbalový odborník Ludgeřovice za předpokladu, že kádr udrží pohromadě, pasuje minimálně do středu tabulky I.A třídy.

Klubové ambice by ale klidně mohly být ještě vyšší, ludgeřovické zázemí a hřiště jsou totiž na takové úrovni, že by se za něj nemuseli stydět ani někteří účastníci třetí ligy. Do vyšší soutěže mužstvo rozhodně patří.

Staré Bělé došel dech

Stará Bělá s Ludgeřovicemi dlouho držela krok, pomýšlela na atak příčky nejvyšší, ale v posledních kolech jí trochu došel dech, zatímco Coufalovi svěřenci vyhrávali jedno utkání za druhým. Starobělští navíc nezvládli veledůležité dubnové utkání na svém hřišti právě proti ludgeřovickému celku. Hosté vyhráli pohodlně 3:0, zvýšili náskok a dali jasně najevo, kdo je po právu největším kandidátem na postup.

Pokud kvalitní kádr Staré Bělé zůstane pohromadě, není pochyb, že zůstane jedním z největších favoritů soutěže pro příští ročník. Koneckonců stejně jako třetí Fryčovice. Útočně laděný celek, jenž nastřílel stejně jako Stará Bělá šestašedesát gólů. Jenom v té obraně to trochu skřípalo.

Zápasy s Fryčovicemi vždy daly doufat, že se bude hrát na 
I.B třídu nadprůměrný fotbal.

Před koncem sezony proklouzly na čtvrtou příčku Darkovice. Tým kouče Martina Krzikaly hraje dlouho pohromadě, už v loni podával solidní výkony, ale k nakouknutí mezi ty úplně nejlepší tomu něco chybělo. Darkovičtí disponují velkým počtem mladých nadějí, které do budoucna mají předpoklady, aby se staly tahouny týmu.

Naopak fotbalisté jako Pavel Vyletělek nebo Lukáš Vyletělek by se nyní rozhodně neztratili i ve vyšší soutěži.

Kozmice musí rozšířit kádr

Píšť byla po podzimu mezi elitou, ale na jaře upadla do těžké herní mizérie. Sešup tabulkou skončil na konečném pátém místě. Výsledkový pokles během jara stál flek trenéra Oldřicha Malého, jehož do konce ročníku zastoupil staronový kouč Marcel Melecký.

Pročištění a doplnění kádru po loňském sestupu efekt přineslo, ale v Píšti ještě budou muset zapracovat na tom, aby pokus o návrat do I.A třídy byl v budoucnu úspěšný.

Šestá Hať má před sebou také hodně práce. V zápase proti Kozmicím se rozloučil trenér Petr Reiský, za něhož bude nutné přivést náhradu. Čtyřiatřicet bodů získala Vřesina, která by se měla soustředit na stabilizaci svých výkonů. Není možné v jednom domácím utkání podlehnout podprůměrnému Svinovu a o dva týdny později na svém hřišti roznést Darkovice 8:4.

Nad něčím podobným mohou uvažovat také v Kozmicích. Zde by k tomu navíc mohli přidat myšlenky, jak rozšířit kádr. Zatímco na podzim dres oblékali hráči formátu Přecechtěla, Husárika a podobně, na jaře se kouč Petr Kozelek častokrát musel ohánět, aby vůbec poskládal základní jedenáctku.

Ve Velké Polomi mu dokonce vypomáhal kolega z práce Jiří Jarkuliš, který do té doby fotbal vůbec nehrál. Paradoxní je, že v onom zápase při prohře 2:5 vsítil jeden z gólů Kozmic.

Zaslouženě spadla Staříč

U devátých Šilheřovic se možná čekalo, že skončí výše, avšak na jejich kádru se nejspíš začíná projevovat zub času. Věk řady hráčů se přiblížil čtyřicítce a do budoucna asi bude nutné začít omlazovat. Dolní Lhota, která následuje, měla sezonu rozjetou také podstatně lépe, nakonec se však umístila téměř v podpalubí tabulky I.B třídy.

Podobně na tom byl také ostravský Jih. Dvanáctá Velká Polom určitě zejména za jarní část zaslouží pochvalu. Její fotbalisté ukázali houževnatost a touhu porvat se o záchranu. Nakonec z toho byl pětibodový náskok na předposlední Svinov.

Jak už jsme psali výše, výsledkovou listinu uzavřela Staříč. Mužstvo, které už po loňském ročníku mohlo děkovat fotbalovým božstvům, že si soutěž zahrálo i v této sezoně. Pouhých šestadvacet vstřelených a hlavně neuvěřitelných 112 inkasovaných branek je jednoznačným signálem k tomu, že okresní přebor je liga, kde staříčskému výběru bude podstatně lépe.

V béčkové skupině I.B třídy z toho byl debakl za debaklem, z šestadvaceti utkání pouze jediná výhra a šest remíz. Ostudná bilance a oprávněné loučení se soutěží.

1. Ludgeřovice 19 6 1 67:16 63
2. Stará Bělá 16 3 7 66:27 51
3. Fryčovice 15 3 8 66:46 48
4. Darkovice 13 4 9 56:45 43
5. Píšť 13 3 10 54:35 42
6. Hať 12 5 9 52:42 41
7. Vřesina 10 4 12 58:51 34
8. Kozmice 9 7 10 62:63 34
9. Šilheřovice 10 3 13 45:51 33
10. Dolní Lhota 9 4 13 34:41 31
11. Ostrava-Jih 9 3 14 45:56 30
12. Velká Polom 8 6 12 31:51 30
13. Svinov 6 7 13 34:60 25
14. Staříč 1 6 19 26:112 9

Nejlepší střelci soutěže: 1. Jan Rumel (Fryčovice) 22 gólů, 2. Jakub Starý (Kozmice) 19, 3. Michal Pěntka (Ludgeřovice) a Lukáš Poštulka (Darkovice) 18, 5. Aleš Hloušek (Vřesina), Daniel Kožík (Stará Bělá) a Jiří Pešek (Fryčovice) 14, 8. Marek Šlosar (Fryčovice) 13