VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zabíjačka přímo na stadionu. Fotbalisté měli závěrečnou

Fotbalový stadion v Městských sadech našel uplatnění i po završení zápasů podzimní části. Stal se dějištěm zabíjačky.

4.12.2017
SDÍLEJ:

Fotbalový stadion v Městských sadech našel uplatnění i po završení zápasů podzimní části. Stal se dějištěm zabíjačky.Foto: DENÍK / František Géla

Závěrečnou, která ve fotbale jen tak nemá obdoby, uspořádali hráči a realizační tým Slezského FC ve spolupráci s malohoštickým řezníkem Denisem Neminářem a jeho pomocníky. V sobotu ráno byla totiž za klecí v sektoru pro hostující fanoušky zahájena zabíjačka.

Skupina se začala scházet časně zrána, a to už okolo sedmé hodiny. Pro všechny účastníky akce byl postaven stan a naplno jely tři kotle s vroucí vodou, která je při zpracovávání prasete nezbytná. Stotřicetikilového vepře dovezli hráči z Pusté Polomi.

Denis Neminář zkoordinoval činnosti na „placu“, nachystal si náčiní a stůl, načež prase rychle usmrtil. Poté se zabíjačka ubírala klasickým směrem. Seškrábaly se štětiny a pokračovalo se s takzvaným bouráním, tedy vyvrhnutím vnitřností, porcováním masa a tak dále.

Někteří fotbalisté působili zkušeným dojmem. Na zabíjačce nebyl poprvé například srbský útočník Nemanja Kuzmanović. „V klubech, kterými jsem prošel, jsem to nikdy nezažil. V Srbsku to ale děláme tradičně. Vím, jak to funguje, a při asistenci u zpracovávání celého prasete nemám problém.

Je to živočich, ale jíst se musí a vegetariáni nejsme. Nic proti tomu nemám,“ popisoval opavský střelec a přiblížil několik poznatků z jeho rodné gastronomie: „V srbské kuchyni se z vepřového masa připravuje řada jídel. Na naší zabíjačce se například připravuje jídlo, kdy se na tuku udělají malé kousky masa. Osobně to moc rád nemám, ale jinak maso vyhledávám. Jsem masový. Kromě toho mi chutnají škvarky.“

MNOZÍ NA ZABÍJAČCE NEBYLI POPRVÉ

Za odborníka na slovo vzatého lze s klidem na duši označit také klubového maséra Marka Elka, jenž od sobotního rána připravoval guláš: „Se zabíjačkami jsem byl hodně v kontaktu, protože můj děda byl takový dvorní řezník v Chlebičově. Každý víkend jsem s ním trávil někde na zabíjačce.

Vždy to probíhá ve stejném duchu, jako jsme to měli na stadionu. Ráno se přiveze prase, slivovice, koláče a tak dále. Na severní Moravě to je velká tradice.“

Někomu zabíjačky nedělají dobře a následně třeba může mít problém pozřít produkty, které se při ní vytvoří. K nim se však Marek Elek rozhodně neřadí. „Znám to odmalička a jsem na to zvyklý. U nás to je rodinná záležitost. Odpor k tomu nemám, ale v sobotu s tím někteří problém měli.

Třeba Dominik Simerský, který pochází z Brna, se na to nemohl dívat a nabádal nás, ať se praseti dá injekce a usmrtí se humánně,“ usmíval se osmadvacetiletý masér z Chlebičova.

ODMĚNA ZA ČELO TABULKY

Hlavní hvězdou zabíjačky byl řezník z Malých Hoštic Denis Neminář. Všechno si zkušeně organizoval a do jednotlivých činností zapojil i samotné hráče. A vzhledem k tomu, že má v sobě kus showmana, bylo na stadionu i poměrně dost legrace.

„V Malých Hošticích jsme jednou seděli s Jardou Rovňanem (technický ředitel SFC a vedoucí áčka - pozn. red.) a on mi říkal, že přemýšlí o tom, jak udělat závěrečnou po sezoně. Navrhl jsem, že uspořádáme zabíjačku. Tým se sešel a myslím, že to nemělo chybu.

Pro takové osobnosti jsem zabíjačku sice ještě nedělal, ale pro obec a podobně jsem jich už uspořádal spoustu,“ uvedl, jak nápad se zabíjačkou vlastně vznikl, Denis Neminář.

Jaroslav Rovňan pak ještě upřesnil, za jakých podmínek se celá akce uskutečnila. Mezi ním a hráči totiž byla domluva. „Domluvili jsme se, že pokud budou kluci po podzimu první, půjde to za mnou, když ne, tak to jde za nimi. Teď akorát polemizujeme o tom, zda byli po podzimní části první, anebo ne,“ narážel na to, že SFC se dostal do čela až v posledním kole, které už vlastně bylo jarní, protože se předehrávalo.

Autor: Petr Dušek

4.12.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Ostatní stavební technici 20 000 Kč

Mechanici klimatizací a chladicích zařízení MECHANIK CHLADICÍCH ZAŘÍZENÍ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KO: Cojocaru Lukáš, tel.: 728 543 088 - volejte pouze v pracovní dny 6:30 - 15:00 hod. Osobní schůzka možná po předchozí telefonické dolmluvě. Životopis zašlete na e-mail: cojocaru@klima-invest.cz, Pracoviště Opava + celý Moravskoslezský kraj, nástup dle dohody., Náplň práce: montáž, opravy, servis, revize klimatizačních zařízení, chladicích zařízení a vzduchotechnických jednotek.. Pracoviště: Klima invest s.r.o., Polní, č.p. 1012, 746 01 Opava 1. Informace: Lukáš Cojocaru, +420 728 543 088.

Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 73 Kč

Pomocní dělníci ve výrobě POMOCNÝ DĚLNÍK DO VÝROBY - BRIGÁDNĚ. Požadované vzdělání: nižší střední. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 73.2 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KO: Witassková Jana, tel.: 553 624 820, volejte od 6:00 do 14:30 hodin. , Náplň práce: pomocné práce, manipulace. , Vhodné jako brigáda., Pracoviště: Opava. Mzda: 73,20 + 25% prémie. , Nástup ihned.. Pracoviště: Ondrášovka a.s., pracoviště opava, hillova 15, Hillova, č.p. 643, 747 05 Opava 5. Informace: Jana Witassková, .

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 80 Kč

Prodavači smíšeného zboží PRODAVAČ -KA - BRIGÁDNÍK, BRIGÁDNICE. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 80 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KO: Schönová Gabriela Bc., tel.: 553 697 309, e-mail: schonova@odtempo.cz, Životopis se souhlasem užívání osobních údajů pro pracovněprávní účely zašlete na uvedený e-mail., Praxe v oboru výhodou, do funkce zaučíme., Prac. úvazek: 80 hodin/měsíc, pracoviště Branka u Opavy, nástup ihned.. Pracoviště: Tempo, obchodní družstvo - prodejna branka u opavy, Rychnovské nábřeží, č.p. 113, 747 41 Hradec nad Moravicí. Informace: Gabriela Schönová, +420 553 697 309.

Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 9 800 Kč

Uklízeči výrobních prostor (kromě potravinářské a farmaceutické výroby) a skladů UKLÍZEČ -KA VENKOVNÍ PRÁCE. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 9800 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: *KO: Tylšarová Lenka, tel.: 725 776 444 - volejte pouze PO - PÁ 8:00 - 14:00 hod., e-mail: dispecer@jaspa.cz, Místo je zřízeno pro OZP. , Prac. doba dle harmonogramu včetně sobot a nedělí, pracoviště Opava, nástup dle dohody. , Náplň práce: jedná se o svoz nákupních vozíků.. Pracoviště: Jaspa servis s.r.o. - hypermarket globus, Těšínská, č.p. 2830, 746 01 Opava 1. Informace: Lenka Tylšarová, +420 725 776 444.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Chorvatská fanynka. Fotbalové MS Rusko 2018
12

Krásné ženy z Argentiny, Nigérie a Evropy. Vyberte nejhezčí fanynku skupiny D

Zasedání zastupitelstva v Kravařích. Ilustrační foto.
1

Příspěvek pro aquapark v Kravařích byl odklepnut

Fotbalová sobota: SFC i Baník hrají na Opavsku. Hrozí střety fanoušků?

Baník v sobotu od 11 hodin hraje přípravný duel s Ružomberkem v Bolaticích. SFC pak od 15 hodin ve zhruba 15 kilometrů vzdáleném Oldřišově změří síly s Vítkovicemi.

Historicky první jaderná svatba a od císařpána k bolševikům: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 22. června 2018.

Slezský FC  testuje ofenzivní talent ze Srbska

Bezesporu zajímavého fotbalistu testuje v současné době nováček první ligy z Opavy. S prvním týmem trénuje osmnáctiletý ofenzivní záložník Saša Glišić, který hrál za FC Brodarac juniorkou Ligu mistrů.

Deník přináší pravidelnou přílohu s fotografiemi miminek

Sobotní vydání regionálních Deníků přináší pravidelnou přílohu Moje rodina, která obsahuje fotografie miminek narozených v uplynulých dnech. 

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT