VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zabíjačka přímo na stadionu. Fotbalisté měli závěrečnou

Fotbalový stadion v Městských sadech našel uplatnění i po završení zápasů podzimní části. Stal se dějištěm zabíjačky.

4.12.2017
SDÍLEJ:

Fotbalový stadion v Městských sadech našel uplatnění i po završení zápasů podzimní části. Stal se dějištěm zabíjačky.Foto: DENÍK / František Géla

Závěrečnou, která ve fotbale jen tak nemá obdoby, uspořádali hráči a realizační tým Slezského FC ve spolupráci s malohoštickým řezníkem Denisem Neminářem a jeho pomocníky. V sobotu ráno byla totiž za klecí v sektoru pro hostující fanoušky zahájena zabíjačka.

Skupina se začala scházet časně zrána, a to už okolo sedmé hodiny. Pro všechny účastníky akce byl postaven stan a naplno jely tři kotle s vroucí vodou, která je při zpracovávání prasete nezbytná. Stotřicetikilového vepře dovezli hráči z Pusté Polomi.

Denis Neminář zkoordinoval činnosti na „placu“, nachystal si náčiní a stůl, načež prase rychle usmrtil. Poté se zabíjačka ubírala klasickým směrem. Seškrábaly se štětiny a pokračovalo se s takzvaným bouráním, tedy vyvrhnutím vnitřností, porcováním masa a tak dále.

Někteří fotbalisté působili zkušeným dojmem. Na zabíjačce nebyl poprvé například srbský útočník Nemanja Kuzmanović. „V klubech, kterými jsem prošel, jsem to nikdy nezažil. V Srbsku to ale děláme tradičně. Vím, jak to funguje, a při asistenci u zpracovávání celého prasete nemám problém.

Je to živočich, ale jíst se musí a vegetariáni nejsme. Nic proti tomu nemám,“ popisoval opavský střelec a přiblížil několik poznatků z jeho rodné gastronomie: „V srbské kuchyni se z vepřového masa připravuje řada jídel. Na naší zabíjačce se například připravuje jídlo, kdy se na tuku udělají malé kousky masa. Osobně to moc rád nemám, ale jinak maso vyhledávám. Jsem masový. Kromě toho mi chutnají škvarky.“

MNOZÍ NA ZABÍJAČCE NEBYLI POPRVÉ

Za odborníka na slovo vzatého lze s klidem na duši označit také klubového maséra Marka Elka, jenž od sobotního rána připravoval guláš: „Se zabíjačkami jsem byl hodně v kontaktu, protože můj děda byl takový dvorní řezník v Chlebičově. Každý víkend jsem s ním trávil někde na zabíjačce.

Vždy to probíhá ve stejném duchu, jako jsme to měli na stadionu. Ráno se přiveze prase, slivovice, koláče a tak dále. Na severní Moravě to je velká tradice.“

Někomu zabíjačky nedělají dobře a následně třeba může mít problém pozřít produkty, které se při ní vytvoří. K nim se však Marek Elek rozhodně neřadí. „Znám to odmalička a jsem na to zvyklý. U nás to je rodinná záležitost. Odpor k tomu nemám, ale v sobotu s tím někteří problém měli.

Třeba Dominik Simerský, který pochází z Brna, se na to nemohl dívat a nabádal nás, ať se praseti dá injekce a usmrtí se humánně,“ usmíval se osmadvacetiletý masér z Chlebičova.

ODMĚNA ZA ČELO TABULKY

Hlavní hvězdou zabíjačky byl řezník z Malých Hoštic Denis Neminář. Všechno si zkušeně organizoval a do jednotlivých činností zapojil i samotné hráče. A vzhledem k tomu, že má v sobě kus showmana, bylo na stadionu i poměrně dost legrace.

„V Malých Hošticích jsme jednou seděli s Jardou Rovňanem (technický ředitel SFC a vedoucí áčka - pozn. red.) a on mi říkal, že přemýšlí o tom, jak udělat závěrečnou po sezoně. Navrhl jsem, že uspořádáme zabíjačku. Tým se sešel a myslím, že to nemělo chybu.

Pro takové osobnosti jsem zabíjačku sice ještě nedělal, ale pro obec a podobně jsem jich už uspořádal spoustu,“ uvedl, jak nápad se zabíjačkou vlastně vznikl, Denis Neminář.

Jaroslav Rovňan pak ještě upřesnil, za jakých podmínek se celá akce uskutečnila. Mezi ním a hráči totiž byla domluva. „Domluvili jsme se, že pokud budou kluci po podzimu první, půjde to za mnou, když ne, tak to jde za nimi. Teď akorát polemizujeme o tom, zda byli po podzimní části první, anebo ne,“ narážel na to, že SFC se dostal do čela až v posledním kole, které už vlastně bylo jarní, protože se předehrávalo.

Autor: Petr Dušek

4.12.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zasedání zastupitelstva v Hlučíně. Ilustrační foto.

Zastupitelé Vítkova a Hlučína v tomto týdnu zasednou

Amnesty International. Ilustrační foto.

Maraton psaní dopisů zavítá do OC Breda

Václav Bujnoch: Nesměli jsme si dovolit podcenění

/ROZHOVOR/ Jihočeská mise v podání opavských basketbalistů dopadla výborně. Slezané splnili roli favorita a domácí Jindřichův Hradec porazili 96:86. Patnácti body se zaskvěl čtyřiadvacetiletý křídelník Václav Bujnoch.

Zastupitelé rozhodli o rozpočtu a novém bazénu

Nový bazén, rozpočet nebo například výstavba penzionu pro seniory. O tom rozhodli opavští zastupitelé na své pondělní schůzi.

Tento týden představíme prvňáčky ZŠ Kravaře

Spolu se začátkem nového školního roku odstartoval ojedinělý projekt Deníku, který má ambice stát se stejně oblíbeným a úspěšným, jako jsou například Miminka - pravidelné série fotografií novorozeňat z českých porodnic.

Kravařský zámek se o víkendu oblékl do vánočního kabátu

Desítky stánků a prodejců, ukázky lidových řemesel, betlémy nebo hudební vystoupení. To byly tradiční Vánoce na zámku.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT