V lize strávil pět sezon, nastřádal pětasedmdesát startů, ve kterých nastřílel tři branky a přidal čtyři nahrávky. Nakonec jeho kroky směřovaly do Opavy. Do slezské metropole přišel za vlády trenéra Jiřího Nečka. „Hlavně první rok a půl mého angažmá byl v Opavě parádní. V kabině byla i část kluků, co kopali ještě v Krajském přeboru, jako třeba Dušan Půda, Wirťáci nebo David Sedlář,“ vzpomíná Václav Zapletal. „Dařilo se nám i na hřišti. Další sezonu jsme se rvali o postup až do posledního kola. Nakonec jsme nezvládli zápas v Jihlavě a bylo po radosti. Pro mě to byl smutný, ale zároveň velmi silný zážitek,“ svěřil se Václav Zapletal. Duel na Vysočině byl pro další vývoj opavského fotbalu zlomový. „Asi jsme tenkrát na ligu neměli a mělo to tak dopadnout,“ přemýšlí nahlas bývalý mládežnický reprezentant. „Další sezony už měly sestupnou tendenci, nakonec vše vyústilo v sestup do MSFL,“ konstatoval Václav Zapletal. „V Opavě se sice hrála druhá liga, ale okolí mělo ligové parametry, ať už stadion nebo fanoušky. Ti byli opravdu skvělí. Jezdili za námi i ven,“ chválí dnes už bývalý záložník SFC Opava.

Jakub Slavík (vpravo)
Opavský křídelník Jakub Slavík: V pondělí chceme vyhrát

V Opavě se potkal s celou řadou skvělých hráčů. „Neměli jsme špatný tým, byli to skvělí kluci, nesmím opomenout zmínit třeba Milana Bartesku. Někteří to dotáhli hodně daleko, například Libor Kozák, který toho mohl dokázat ještě více, nebýt zranění, které si přivodil v Anglii. Silný fotbalový příběh prožívá Vladimír Coufal, který si svou velkou kariéru doslova vydřel,“ poznamenal Václav Zapletal. „Je to obdobný případ jako Ondra Čelůstka, u něj bych v mládi netipoval, že by se mohl živit fotbalem, a vidíte, všechny nás strčil do kapsy,“ pousmál se odchovanec zlínského fotbalu. S některými bývalými opavskými spoluhráči je stále v kontaktu, hlavně s Otakarem Novákem a Zdenou Partyšem.

Václav Zapletal mohl v profi fotbale vydržet delší dobu, bezesporu i v pětatřiceti mohl být hlavním zdrojem jeho obživy. Jenomže během opavského angažmá se u něj objevily zdravotní problémy se srdcem. „Lékaři mi řekli, že si na sebe musím dávat pozor. Nemohl jsem fotbalu dávat všechno, hlava to tak vnímala, spíše šlo z mé strany o takovou údržbu. Chyběla mi motivace a bylo jasné, že musím svůj pracovní život nasměrovat jinam,“ přiznal Zapletal, který se s rodinou usadil ve vesnici Hostišová ve zlínském okrese.

Svůj život bez profi fotbalu si pochvaluje. Pracuje v Přerově ve strojírenské firmě, pomáhá s trénováním syna, chodí na hokej a sám kope v nižší rakouské soutěži. „S trénováním opravdu jen pomáhám, a to kvůli syna. S ostatními rodiči jsme vytvořili dobrou partu. Ale že bych chtěl být v budoucnu trenérem, to vůbec ne. Takové ambice nemám,“ svěřil se bývalý ligový záložník. „Rád si také zajdu se synem na hokej do Zlína,“ doplnil.

Fotbalem se Václav Zapletal momentálně baví v Rakousku, obléká dres Langau, klubu od českých hranic, nedaleko od Vranova. Ještě předtím kopal za Ober-Grafendorf a Mank. „V Rakousku jsem si

to oblíbil, v kabině jsme si sedli, v Langau jsem tuším čtyři a půl roku. Máme dobrou partu, na zápasy se těším. Říká se, že do Rakouska se jezdí hlavně pro peníze, já to tak ale rozhodně neberu,“ uzavřel Václav Zapletal, který na své rakouské štaci hraje i s exopavským fotbalistou Milanem Biedravou.