Hruškový dezert

Budeme potřebovat:

  • na sladké hrušky a kořeněný sirup
    • 700 g velkých hrušek
    • 750 ml bílého vína – spíš sladšího
    • 150 g třtinového cukru
    • 15 kuliček černého pepře
    • 5 hřebíčků
    • 1 kus skořice
    • 1 vanilkový lusk
  • na těsto:
    • 4 vejce
    • 150 g cukru krupice
    • 300 g polohrubé mouky
    • 250 ml smetany ke šlehání
    • 1 prášek do pečiva
    • 30 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • máslo a polohrubá mouka na formu
Jablkový koláč
Jak využít podzimní úrodu jablek? Upečte si křupavý a voňavý koláč

Postup:
1. Hrušky oloupejte, překrojte na čtvrtiny a vyřízněte jádřinec.

2. Ve velkém hrnci smíchejte víno, cukr a koření. Vanilkový lusk překrojte podélně napůl, semínka špičkou nože seškrábněte a dejte do vína. Přidejte i celý zbytek lusku, ať se ještě vyvaří. Vařte naplno, až se rozpustí cukr. 

3. Přidejte hrušky, ztlumte teplotu a vařte asi 10 minut. Hrušky musí změknout, ale nesmí se rozvařit.

4. Vytáhněte je z vinného sirupu, koření tam zatím nechejte. Zvyšte teplotu, ať se vyvaří trochu tekutiny. Sirup takto zhoustne a to přesně potřebujeme.

5. Mezitím, co se víno vaří, tak všechny hrušky nařízněte. Položte je na krájecí prkénko, dolů stranou, na které byl jádřinec. Do hrušky udělejte zářezy, po její šířce, ne moc hluboké, abyste hrušku nerozřízli. Zářezy dělejte nahusto.

6. Ve velké míse rozmíchejte metličkou vejce a cukr. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Umíchejte hladké těsto. Nakonec přidejte nastrouhanou čokoládu.

Dýňová polévka
Fantastické recepty z dýně: Polévka, pomazánka, bábovka i muffiny

7. Předehřejte si troubu na 180 °C.

8. Kulatou formu na koláč si vymažte tukem a vysypejte moukou. Nalijte do ní těsto.

9. Do těsta naskládejte hrušky. Pečte 30 minut na 180 °C.

10. Teď přijde na řadu vinný sirup. Toho by vám po svaření mělo zbýt asi 150–200 ml. Vyberte z něj koření. Sirupem přelijte celý koláč, který vrátíte do trouby.

11. Dopékejte na 200 °C dalších 10–15 minut. Koláč krásně zezlátne a sirup se postará o to, aby byl úžasně šťavnatý.

12. Když budete chtít koláč vylepšit, přelijte ho trochou rozpuštěné čokolády.

Alena Elly Kolaříková, autorka blogu Bohyně kuchyně, má tři děti, práci a koníčky, ale nechce sebe ani rodinu šidit na jídle. Naučila se tedy vytvářet chutná a na pohled krásná jídla, u nichž nemusíte trávit hodiny v kuchyni, ale která jsou většinou hotová do třiceti minut. Na svém kontě má dvě Božské kuchařky. Její recepty můžete sledovat i na Instagramu.