Višňový koláč s tvarohem
Ingredience:
- 100 g pšeničné celozrnné mouky
- 100 g špaldové hladké mouky
- 3 vejce
- 60 g oleje
- 100 ml mléka
- 30 g třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 250 g vypeckovaných višní
- 250 g tvarohu
- 10 g kokosového pudinkového prášku
- 1 lžičku kypřicího prášku
Postup:
Vejce vyšlehejte s cukrem a postupně přidávejte olej. Do vyšlehané směsi postupně vmíchejte obě mouky s kypřicím práškem. Podle potřeby můžete přidat trochu mléka. Husté těsto vlijte do vymazané dortové formy a celé pokryjte višněmi.
Tvaroh rozmíchejte s vanilkovým cukrem, pudinkovým práškem a trochou mléka a lžící z něj na těsto dělejte malé bochánky.
Pečte při 180 °C asi 35–40 minut.
Makový koláč se švestkami
Ingredience:
- 100 g hladké špaldové mouky
- 150 g polohrubé špaldové mouky
- 3 vejce
- 100 g másla
- 120 g třtinového cukru
- 1 lžička kypřicího prášku
- 250 g mletého máku
- 300 ml mléka
- 2 lžíce povidel
- mandlové plátky
- čerstvé švestky
Postup:
Smíchejte mouky s kypřicím práškem, máslem, žloutky a 80 g cukru a ze směsi vypracujte drobenku. Mléko přiveďte k varu, přidejte mák, povidla a zbylý cukr a za stálého míchání povařte do zhoustnutí.
Asi 2/3 drobenky namačkejte do koláčové formy a vytvořte i okraje. Na drobenku dejte vrstvu makové směsi a celou ji zakryjte půlkami švestek.
Pečte při 180 °C asi 20 minut, poté koláč potřete sněhem ze zbylých bílků, posypte mandlemi a pečte ještě 20 minut.
Rychlý meruňkový koláč
Ingredience:
- 250 g hladké špaldové mouky
- 2 vejce
- 1/2 másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 100 ml mléka
- 1/2 kypřicího prášku
- čerstvé meruňky
Postup:
Povolené máslo dobře vyšlehejte s oběma cukry a vejci a postupně vmíchejte mléko a mouku s kypřicím práškem. Těsto vlijte do vymazané a vysypané koláčové formy, ozdobte na měsíčky nakrájenými meruňkami a pečte při 180 °C asi 45 minut.
Podávejte s vanilkovou zmrzlinou.
Rybízové košíčky
Ingredience:
- 1 balení listového těsta
- 1 vanilkový pudink
- 250 ml mléka
- 80 g másla
- 100 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 zakysaná smetana
- různé druhy rybízu
Postup:
Listové těsto rozválejte na tenký plát a rozkrájejte na čtverečky asi 7 cm velké. Čtverečky dejte vždy dva šikmo na sebe tak, aby byly vidět všechny rohy a vyložte jimi vymazanou formu na muffiny. Rohy nechte vyčuhovat nahoru.
Pečte na 210 °C do zrůžovění.
Pudink uvařte podle návodu, ale jen s 250 ml mléka, nechte prochladnout a postupně do něj vmíchejte máslo vyšlehané s cukrem, vanilkový cukr a zakysanou smetanu.
Hladkým krémem naplňte košíčky, bohatě je ozdobte rybízem a nechte vychladit.