Pektin není nic jiného než vláknina rozpustná ve vodě, kterou najdeme jako přirozenou součást většiny ovocných a některých zeleninových plodů. Nejvíce ho obsahují slupky, ale právě i nezralé ovoce, jako například jablka, která pektinu obecně obsahují nejvíce. Také platí pravidlo, že čím je ovoce zralejší, tím obsahuje pektinu méně, a naopak.

Smrkový sirup posílí imunitu. Jeho příprava je snadná
Smrkový sirup posílí imunitu. Správná chvíle na jeho výrobu nastává právě nyní

"Mezi ovoce, které obsahuje pektinu přirozeně nejvíce, řadíme jablka, ostružiny, citrony, angrešt, švestky nebo všechny odrůdy rybízu. Naopak nejméně pektinu najdete v meruňkách, třešních, broskvích, hruškách či jahodách a malinách," vysvětluje Růžena Boudová, která má doma hned několik knih o přípravě marmelád, protože je miluje už od dětství a ráda je rozdává všem, které má ráda. U druhých jmenovaných by se prý do přípravy marmelád bez pektinu ani nepouštěla.

Jak pektin funguje

Obsahuje-li ovoce pektinu samo o sobě hodně, není potřeba ho dodatečně přidávat. Ovšem pokud se snažíte připravit zavařeninu z meruněk či jahod, bez přídavku pektinu se neobejdete. Pektin patří k želírujícím látkám, které na sebe skvěle vážou vodu, čímž vytvářejí typickou gelovitou konzistenci marmelád a džemů. Používáme ho ale i jako stabilizátor, emulgátor a úspěšně funguje jako zahušťovadlo, které se často používá právě při přípravě marmelád a džemů. Bez něj by žádná marmeláda neztuhla.

Výroba bezového sirupu není náročná.
Sirup z květů černého bezu: Poctivý recept, který si oblíbily i naše babičky

Příprava domácího pektinu je vskutku velice jednoduchá. Potřebovat budete 1 kilogram nezralých jablek a 1/3 litru vody. Jablka důkladně omyjte, rozpulte nebo rozčtvrťte a zbavte jadřinců. Vložte do hrnce, zalijte uvedeným množstvím vody a zakryté pomalu vařte tři čtvrtě hodiny. Po uvaření propasírujte přes sítko.

Pokud pektin nepotřebujete ihned, přendejte ho ještě horký do čistých uzavíratelných sklenic a otočte dnem vzhůru. Pro jistotu můžete pektin ještě uzavřít a zavařit. Následně ho přidávejte do marmelád v množství 1/3 objemu ovoce.

Jde to i bez něj?

Někdy ale podle paní Růženy stačí, aby se do marmelády s nízkým obsahem pektinu přidalo jiné ovoce, které ho má hodně, jako například černý rybíz. "Když mi pektin dojde, snažím se párovat ovoce tak, aby ho marmeláda měla hodně i tak. Nejčastěji používám černý rybíz, který navíc dodá marmeládě říz," prozrazuje své know-how Růžena Boudová, které lidé z jejího okolí neřeknou jinak než "marmeládová babička".