Co budeme potřebovat:

12 betonových dlaždic
5 dřevěných latí (o délce 2 m a průřezu 4x12 cm)
4 závitové tyče
vrták do betonu
plochý vrták pro vrtání do dřeva
smirkový papír
mahagonová olejová barva pro exteriér

Láďa si do svého pořadu Vychytávky Ládi Hrušky pozval na pomoc zkušeného kutila Pavla Zemana.
Skvělý nápad, jak využít kuchyňský stůl

Postup:

Budeme potřebovat především kvalitní vrták do betonu, a aby dlaždice nepraskla, budeme vrtat bez příklepu, pomalu a co nejvíce kolmo. Tloušťka vrtáku musí být o něco větší, než je tloušťka závitové tyče, abychom měli prostor na její hladké provlečení.

Na první dlaždici si přesně vyměříme otvory, které budeme vrtat, a ta nám pak poslouží jako šablona pro ostatní. Každou další dlaždici, kterou budeme vrtat podle té první, vzorové, položíme pod ní tak, aby přesně lícovaly, stáhneme svorkami do kříže, aby se ani z jedné strany nehýbaly.

V každé dlaždici tedy vyvrtáme dva otvory.

Otvory vyvrtáme také ve dřevěných hranolech.

Ne všichni mladí lidé postrádají šikovnost a kutilský zápal předků. Někteří zasvěcení dokonce hovoří o návratu k tradici „home made“, podobně jako v případě výroby domácích marmelád či bylinkových sirupů.
Čeští kutilové vymírají. Muž si provrtal šourek, druhý si přilepil uříznutý prst

Surové dřevěné hranoly očistíme smirkovým papírem a poté ošetříme olejovou barvou pro exteriér, která je odolná proti UV záření, hnilobě a nežádoucímu hmyzu. Provedeme dva až tři nátěry a necháme zaschnout.

Nyní můžeme přejít ke kompletaci, přičemž je dobré pracovat ve dvou, lavička je hodně těžká. Na rovnou plochu položíme příčné dřevěné hranolky, kterými podložíme dlaždice z obou stran. Prvními dlaždicemi na obou koncích lavičky provlékneme dvě tyče a každou z nich zajistíme matkou s podložkou. Nyní navlékáme střídavě jako korálky dřevěný hranolek a betonovou dlaždici. Podobně jako jsme začínali, i u poslední dlaždice zakončíme práci podložkou a matkou. Přesah závitové tyče zakrátíme bruskou.

Protože bude lavička umístěná venku, je důležité, aby byl veškerý spojovací materiál v nereznoucí povrchové úpravě.

Další skvělé nápady si užijte v pořadu RECEPTÁŘ PRIMA NÁPADŮ, které se vysílají každou neděli kolem poledne na Primě.

RECEPTÁŘ PRIMA NÁPADŮ, PrimaDOMA.cz