Co uděláte, když vyklepnete vajíčko do mísy nebo na pánev? Vyhodíte skořápku, případně s ní nakrmte slepice, pohnojíte trávník nebo zkusíte jiné zaručené rady. Španělská umělkyně má však trochu jiné záměry a materiál, který mnoho z nás považuje za odpad, přetváří v umělecká díla.

„V současnosti pracuji na svém projektu, který jsem nazvala Biokeramika a vytvářím díla z vaječných skořápek, hnědých řas a přírodních pigmentů. Výhodu vidím v tom, že jsou má díla biologicky odbouratelná, nepotřebuji k jejich výrobě troubu, jelikož mé výrobky schnou při pokojové teplotě, a navíc nijak nezatěžuji životní prostředí," říká umělkyně, která z vaječných skořápek tvoří různé nádoby, vázy, nebo třeba podšálky a pořádá i kurzy pro veřejnost.

Když si jde člověk za svým cílem, dokáže hodně
Rád si dal občas pivo. Tak ho začal vařit na sporáku. Dnes má létající pivovar

A proč se rozhodla používat právě vaječné skořápky? „Experimentovala jsem s různým odpadem z jídla a zjišťovala jeho odolnost, pružnost a strukturu. Pak jsem narazila na vaječné skořápky, u nichž se mi opravdu zalíbilo, že jsou díky vysokému obsahu vápníku skutečně vhodným materiálem pro má díla, která jsou pak skutečně odolná," vysvětluje Cynthia.

Biotextil ze slupek od pomerančů

To ale není vše, čemu se umělkyně při své tvorbě věnuje. Rozjíždí také proces výroby biotextilií na bázi maniokového škrobu s odpadem z pomerančové kůry. Tato textilie navíc simuluje kůži a je zcela veganská a plně kompostovatelná.

Tropická zahrada z českého křišťálu z Kamenického Šenova zdobí mezinárodní letiště v Singapuru.
České sklo a křišťál zdobí prestižní hotely i luxusní jachty

„Zajímaly mě materiály, které používám pro své umění a postupně jsem začala zkoumat a experimentovat, až jsem nakonec objevila biologické materiály. Líbilo se mi, že jsou skvělou alternativou k tradičním materiálům a pomáhají životnímu prostředí," sdílí své nadšení sympatická Španělka. Zatím je ve fázi zkoumání a experimentů, ale její cíl je jasný: proměnit materiály v umělecká díla.

Maluje týrané chrty

Rovněž se ale ve své tvorbě zaměřuje na malování "Tváře chrta", čímž se snaží podpořit organizaci, která bojuje za práva vyřazených dostihových chrtů, kteří byli pro své neúspěchy týráni a přetěžováni. Obrazy maluje rovněž přírodními barvami, které si sama vyrábí z organického odpadu, jako jsou například slupky z granátového jablka, avokáda či kůra eukalyptu.