„Ve čtvrtfinále jsme porazili Švédy, kteří měli silnou sestavu, ve které bylo snad patnáct hráčů z NHL, dostali jsme se do euforie. Jenomže následoval přesun do Finska. Cestování nám uškodilo. Po příjezdu do Helsinek jsme čekali na chodbě, než nám připraví pokoje. Rozhodilo nás to,“ pokračuje v povídání sedmašedesátiletý stratég.

„Do zápasu se Slovenskem jsme pravidelně točili brankáře Štěpánka s Kovářem. V semifinále jsme ale z této cesty ustoupili, a to byla chyba,“ přiznává Alois Hadamczik. „Zápas nám nevyšel. Udělali jsme dvě individuální chyby, dvakrát nám ujel Šatan, a bylo vymalováno. Tahle porážka moc bolela. Slováci byli hratelným soupeřem,“ konstatoval úspěšný trenér. „Tento šampionát se podobal tomu rok starému.

Nová permice BK Opava
Basketbalová novinka! Opavská 5

V boji o bronz Češi zdolali Finy 3:2. „Byl jsem na svůj tým pyšný. Dokázal se oklepat z velkého zklamání a uhrát třetí místo. Porazili jsme úřadující mistry světa a to ještě na jejich domácím ledě, což se počítalo,“ zvedl prst rodák z Kravař.

Velkou postavou tehdejšího výběru byl veterán Petr Nedvěd. „I v tom věku patřil k nejlepším. Hokejista s výborným viděním. Navíc úžasný člověk do kabiny. Tmelil ji, dělal pozitivní atmosféru,“ vyzdvihoval trenér přínos hokejové legendy.

Český hokej už od tohoto bronzového šampionátu v dalších letech medaili nezískal. „Po mně přišli Růžička, Vůjtek, Jandač a Říha. Ani jeden medaili už nezískal, je to smutné, ale taková je realita českého hokeje,“ krčí rameny Hadamczik.

Karel Rachůnek, Patrik Eliáš, Milan Michálek a Martin Havlát se radují z gólu na mistrovství světa v Bratislavě
Jak Češi zářili v hokeji. 2011: Krásný bronzový hokej

„Loni jsme skončili čtvrtí a slavili jsme to jako medaili. Přitom tým jsme špatný neměli, měl uhrát medaili. Současní stavitelé reprezentace mají z čeho vybírat. Výhodou je, že máme kvalitní hráče i v Evropě. Otázkou ale je, co přijde za pět let. V té době už nebude brát kde. Momentálně neumíme pracovat s mládeží. Kluci jsou, ale v mladém věku odcházejí do zahraničí, kde jich devadesát procent umře, protože nezvládne mentálně odloučení,“ dodává Alois Hadamczik, jenž byl mimochodem i u toho jako trenér, když naposledy brali medaili junioři.

A co dělá úspěšný kouč v současné době? „Loni jsem odmítl angažmá ve Vítkovicích a Pardubicích, hokej aktivně nedělám, Bedlivě ho ale sleduji,“ končí povídání uznávaný hokejový stratég.