„Mé rozhodnutí ukončit aktivní kariéru v relativně brzkém věku bylo správným krokem. Začal jsem trénovat gólmany a nešlo sedět na dvou židlích,“ přiznal nyní čtyřiatřicetiletý trenér havířovských brankářů, který má vystudovaný sportovní management. Do brankářské výstroje se obléká sporadicky. „Letos k tomu došlo snad jen třikrát. Šlo jen o to, abych zalepil díru při tréninku,“ usmál se. „Chytání mě opravdu neláká,“ dodal jedním dechem bývalý gólman, který se v minulosti připravoval s extraligovým Zlínem.

Radoslav Kováč
Kováč: Z naší situace špatně spím, ale z boje rozhodně utíkat nehodlám

V Havířově je momentálně pravou rukou zkušeného trenéra Jiřího Režnara. „V době, kdy Pavel Zdráhal nemohl chodit na led, dělal jsem asistenta. Celkově je pro mě dobrou školou spolupracovat s tak zkušeným trenérem, jakým Jirka Režnar je. Má třeba skvěle propracované obranné systémy, navíc je to super člověk, který umí vždy poradit,“ pochvaluje si spolupráci s vicemistrem rakouské EBEL. Vedle áčka má na starosti Dušan Šafránek v Havířově i mládežnické gólmany. Velmi dobře se jeví například sedmnáctiletý Adam Dybal.

V áčku pak exgólman Opavy dává tréninkové jednotky Aleši Stezkovi. „Velmi šikovný gólman, který podle mě v Havířově dlouho nevydrží a skončí v extralize,“ předpovídá Dušan Šafránek. Kromě práce v Havířově spolupracuje Dušan Šafránek i na kempech pro mladé gólmany. Dva bude mít mimo jiné v Kravařích. „Naplánované jsou, ale uvidíme, co na to epidemie,“ konstatoval.

Dušan ŠafránekDušan ŠafránekZdroj: DENÍK / František Géla

Za sebou má také zahraniční stáže, ať už v Polsku, Německu, Slovensku, Švýcarsku nebo Rakousku. „Hodně výživná byla stáž v Davosu nebo v mládežnické akademii Salcburku. Dostal jsme se také na led, měl jsme možnost, jak to v těchto klubech funguje, v jakém zázemí pracují. Byla to pro mě velmi cenná zkušenost,“ podotkl Dušan Šafránek.

Během své hráčské kariéry zažil řadu krásných a zajímavých momentů. Například dělal i sparringpartnera při „vyhlášených nočních“ trénincích Jaromíru Jágrovi. „Byl to zážitek na celý život, takového člověka nepotkáte každý den, vždyť je to jedna z největších ikon českého hokeje. Spoluhráči v Opavě si mě tehdy dobírali. Ptali se mě, kam večer jedu. Když jsem řekl, že za Jágrem, říkali, že si dělám srandu,“ vzpomíná na setkání s hokejovou celebritou.

Dušan ŠafránekDušan ŠafránekZdroj: Hokej Havířov

Dušan Šafránek během své aktivní kariéry chytal v Šumperku, Havířově, Valašském Meziříčí, Karviné, Orlové a Opavě. „Každá štace byla zajímavá. Ale hodně vzpomínám na angažmá v Opavě. To mi sedlo asi nejlépe,“ vzpomíná čtyřiatřicetiletý Šafránek. Za Slezan odchytal 230 utkání.

„V kabině se potkala skvělá parta kluků, kteří hráli dlouhou dobu pospolu. K tomu jsme hráli i slušný hokej,“ poznamenal Šafránek. Milovali ho i fanoušci. Památné je skandování kotle: Dušan, Dušan, Dušan. „Fanoušci byli skvělí, pamatuji si na ten hukot, kdy jsme hráli play off s Přerovem. Hnal nás téměř vyprodaný zimák,“ přehrává si vzpomínky v hlavě na působení ve slezské metropoli.

A jaké má Dušan Šafránek profesní cíle? „Chci odvádět dobrou práci, vzdělávat se a hlavně posouvat dál talentované kluky,“ uzavřel povídání.