Opavský trenér Karel Suchánek původně plánoval, že do zápasu nasadí čtyři útočné trojice, nakonec od svého záměru upustil. „Nechtěli jsme soupeře podcenit. Začali jsme proto s třemi kompletními pětkami, tak ať se hráči dostanou co nejrychleji do tempa,“ vysvětlil Karel Suchánek.

Změnu přece jen udělal, to když místo Žídka se do třetí obranné dvojice postavil k Měkýšovi Kysela. „Žídek onemocněl, šanci dostal Kysela. Chceme pokračovat nadále v trendu, že šanci budou dostávat naši mladí hráči,“ poznamenal trenér.

Slezan začal jako z partesu a v rozmezí tří minut zasadil Technice tři tvrdé údery. Nejdříve otevřel skóre Měch, který zužitkoval přečíslení s Grofkem. Minutu nato pálil přesně Mlýnek a tříminutovku z kategorie snů zakončil Polok.

„My jsme mohli naše vedení ještě navýšit, ovšem další šance zůstaly nevyužity,“ litoval domácí kouč. Druhá třetina už tak akční ze strany Slezanů nebyla. „Přestali jsme střílet, chtěli jsme puk dovést za každou cenu až do prázdné branky. Je to škoda, naše vedení mohlo být daleko vyšší,“ zlobil se opavský kouč.

Ve 33. minutě se přece jen diváci branky dočkali. Tichý vybídl ke skórování Kociána a ten nabídkou neopovrhl, Jirkův byl bez šance – 4:0. Na začátku třetí třetiny mířil přesně pod víko Pavelek – 5:0. To však bylo ze strany domácích vše.

„Poté jsme my naopak svými chybami dostávali soupeře do šancí. V brance ale chytal skvělý Trenčan, který se nakonec radoval z čistého konta,“ pověděl Suchánek. Ve středu míří Opava do Nového Jičína na derby. „Máme šanci se dostat na páté místo. V Jičíně je tak o co hrát. Uděláme vše, abychom uspěli,“ slíbil Karel Suchánek.

HC Slezan Opava - VSK Technika Blansko 5:0 (3:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 7. Měch (Grofek), 8. Mlýnek (Suchánek), 9. Polok (Koloničný), 33. Kocian (Tichý), 42. Pavelek (Kocian, Polok). Vyloučení: 6:7, navíc Vitásek (Opava) dku. Diváci: 242
Opava: Trenčan – Kukol, Vitásek, Koloničný, Tichý, Měkýš, Kysela – Grofek, Měch, Černý – Kocian, Polok, Pavelek – Suchánek, Mlýnek, Tůma

Roman Brhel

„Blansko jsme jednoznačně přejeli,“ říká s úsměvem Zdeněk Pavelek

Opavští hokejisté si v nedělním utkání na domácím ledě poradili s Blanskem v poměru 5:0 a ještě tak oživili naději na páté místo. Nyní totiž na Nový Jičín ztrácí body pouze dva. Nemalou zásluhu na nedělním tříbodovém zisku má i kapitán Slezanu Zdeněk Pavelek, jenž se jednou zapsal do listiny střelců.

„Důležitý byl zejména začátek, to podle mne rozhodlo,“ konstatuje opavský veterán.

Slezan vtrhl do klání s Blanskem jako uragán. Již po první třetině vedl 3:0 a o vítězi tak již bylo de facto rozhodnuto. V následujících čtyřiceti minutách hry přidali svěřenci kouče Suchánka ještě dva přesné zásahy a nakonec zcela zaslouženě zvítězili v poměru 5:0.

„Jak říkám, rozhodly tři brzké góly. Poté si již myslím, že jsme si zápas s přehledem kontrolovali a soupeře nepoutěli do nějakého trvalejšího tlaku,“ hodnotí duel s Blanskem opavský kapitán.

Tato výhra pomůže opavským hokejistům hodně i v tabulce. Náskok pátého Nového Jičína totiž již stáhli na rozdíl dvou bodů. „Především si myslím, že nám tyto tři body pomůžou hlavně psychicky do zbývajících zápasů základní části a rovněž následně do play-off. Možná se tam totiž střetneme s někým z trojice Přerov, Valmez, Hodonín.

A právě zde budeme sebevědomí podle mne hodně potřebovat,“ říká Pavelek a pokračuje: „I nadále musíme předvádět takové výkony jako právě proti Blansku. Vždycky je velmi důležitý začátek do zápasu a ten se nám právě dnes povedl. Čím víc takových zápasů s podobným naším výkonem jako dnes bude, tak to bude jen a jen lépe.“

Příští utkání sehrají opavští hokejisté tuto středu na ledě Nového Jičína. Ano, přesně zde! Přesně tady totiž mohou Opavští konečně svého protivníka v tabulce přeskočit, neboť na něj momentálně ztrácejí jen dva body.

„Tak toto bude určitě velice důležité střetnutí. Důležité bude, abychom zde začali hlavně ze zabezpečené obrany. Nějakou šanci si již totiž určitě vypracujeme. V Novém Jičíně jsme již letos dokázali zvítězit, takže doufám, že se nám to povede i tentokrát,“ uzavírá opavský kapitán Zdeněk Pavelek.

Daniel Bartonec